Grönare vatten till Danderyd

2012-04-25 11:30

Kommunalförbundet Norrvatten, som producerar och distribuerar dricksvatten till mer än en halv miljon människor norr om Stockholm, har investerat i ett eget vindkraftverk.

I framtiden kommer Danderyds invånare att kunna njuta av ett mer miljövänligt kranvatten. Kommunalförbundet Norrvatten, som producerar och distribuerar dricksvatten till mer än en halv miljon människor norr om Stockholm, har investerat i ett eget vindkraftverk. Norvatten kommer därmed att minska sitt koldioxidutsläpp med upp till 6 000 ton per år.

I Norrvattens vattenverk, Görvälnverket, renas råvatten från Mälaren till dricksvatten av hög kvalitet. Elenergi är den enskilt största driftkostnaden för Norrvatten och förbundet har länge sökt en lösning för att minska både kostnader och miljöpåverkan.

Nu har Norrvatten undertecknat ett förvärvsavtal med vindkraftsbolaget O2 om köp av ett vindkraftverk. Det aktuella vindkraftverket förväntas producera i genomsnitt cirka 7,5 GWh per år, vilket utgör en stor del av Norrvattens nuvarande elanvändning.

– Genom att äga ett eget vindkraftverk kan vi se fram emot el till självkostnadspris och bättre kontroll över våra elkostnader. Det bidrar också på ett väsentligt sätt till vårt miljö- och hållbarhetsarbete, säger Bertil Johansson, produktionschef på Norrvatten.

Norrvatten kommer enligt avtalet att äga ett av de tio nya vindkraftverk som nu byggs i vindkraftsparken på Fallåsberget i Ockelbo kommun. Driftstarten beräknas till årsskiftet 2012/2013.

– Nu är Norrvatten med och driver den förnybara omställningen av energisektorn tillsammans med O2. När man äger sin egen vindkraft tillför man direkt ny grön el in i elsystemet och möjliggör att smutsig el från fossila kraftslag ersätts. Det är få miljöinsatser som slår detta. Det är oerhört glädjande att de har tagit detta steg och de kommer att vara en viktig förebild för andra som funderar på samma sak, säger Johan Ihrfelt, vd på O2.

Vill du veta mer om ditt dricksvatten? Gå in på www.norrvatten.se.

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Grönare vatten till Danderyd

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.