Matsalskampen har börjat!

2017-11-21 15:46

matsalskampen

Tävlingen Matsalskampen går ut på att under två veckor dagligen väga det matavfall som blir över efter dagen. De tre skolor som lyckas slänga minst mat vinner fina prispengar att göra något roligt för.

För att uppmärksamma vikten av att inte slänga mat arrangerar kommunens avfallsbolag SÖRAB för tredje gången tävlingen Matsalskampen.

I år är 54 skolor från Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna med och tävlar. Från Danderyds kommun deltar åtta skolor med cirka 2000 elever.

Vi har pratat med Caroline Larsson, kökschef på Vasaskolan, som berättar varför de är med i tävlingen.

Varför ni är med i matsalskampen?
Vi är med för att öka klimatmedvetenheten hos våra matgäster, ett viktigt ämne som inte går att diskutera och agera nog kring. Minskad Klimatpåverkan är en röd tråd som vi arbetar dagligen med i vår verksamhet.

Har ni varit med förut?
Vi har varit med tidigare år och presterat relativt bra, dock finns alltid utrymme för förbättring. Vårt mål är inte att vinna utan att lyfta frågan att minska matsvinnet för en bättre miljö.

Vad tycker eleverna om tävlingen? 
Tidigare år tycker eleverna att det har varit spännande och roligt, eleverna är aningen tävlingsinriktade här hos oss på Vasaskolan.

Hur ni tänker jobba för att vinna?
Genom att informera samtliga våra matgäster (skolpersonalen samt eleverna) om ”matsalskampen” och dess innebörd, förklara vikten av minskat svinn för miljö, ekonomi och egen självkänsla: ”Jag mår bra av att äta upp maten som jag har tagit på min tallrik”. 

Hur jobbar ni med matsvinn utanför matsalskampen?
Vi väger svinnet dagligen och har ett belöningssystem som vi kallar för stjärnhimlen. Denna stjärnhimmel består av 25 möjliga stjärnor som eleverna kan fylla på beroende på hur mycket mat de kastar vid varje lunchservering. När stjärnhimlen är fylld så väntar en trevlig belöning i form av nybakat kaffebröd, glass eller något annat gott. Detta är ett oerhört uppskattat inslag i vår verksamhet och ett bra sätt att närma sig eleverna på från vår sida i detta högaktuella ämne.

Om ni vinner, har ni någon ide om vad ni vill göra med pengarna? 
Pengarna kommer självklart eleverna tillhanda, de kommer att få ge förlag på vad de önskar sig, vad det blir kommer att bli en överraskning. 

Lycka till!

Vi önskar skolorna, Ekebyskolan Djursholm, Elevverket, Fribergaskolan, Kevingeskolan, Kyrkskolan Danderyd, Mörbyskolan, Vasaskolan och Ösbyskolan stort lycka till i tävlingen!

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Matsalskampen har börjat!

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.