För dig som är förälder

Som förälder till en tonåring kan det finns många olika saker det är bra att känna till och veta mer om. Hur man stöttar sitt barn till ett bra liv i framtiden, hur situationen ser ut för ungdomar i kommunen gällande alkohol och droger, vart man vänder sig om man behöver hjälp och stöd. Här på Ungt Fokus hittar du en del information, aktuella föreläsningar och länkar till olika hjälpinstanser.

Aktuella föreläsningar och seminarier:


Tidigare föreläsningar

Återkommande föreläsningar i årskurs 7:

Du spelar roll - kampanjen som uppmanar till att våga fråga om alkohol och drogproblem!

Under våren kommer personer som arbetar med ungdomar samt med alkohol- och drogproblematik att besöka elever i årskurs sju i Danderyd. Mörbyskolan och Viktor Rydbergs Samskola kommer besökas under vecka 6 (8-12 februari). Fribergaskolan kommer besökas längre fram i vår. Ungdomarna kommer att få prata om hur det kan kännas att leva med en vuxen eller ett syskon som har problem med alkohol eller droger.

Du som är förälder eller vuxen förebild kan gärna stödja och förstärka kampajen genom att fråga om vad man pratat om i skolan. Och framförallt… lyssna till din ungdom, vilka erfarenheter har han, hon eller hen?

Vid besöken i skolan diskuteras bland annat.
•    Hur många vuxna har alkohol- och drogproblem?
•    Hur kan man prata med någon som ser ut att må dåligt?
•    Vem kan man vända sig till om man misstänker att ett barn lever med en anhörig som har alkohol- och drogproblem och vad händer då?

Kvällsföreläsning 20 april: Vad du som tonårsförälder bör veta om cannabis

Attityderna till hasch och marijuana blir allt mer liberala. Många unga betraktar drogen som ofarlig, men det stämmer inte. Långt i från alla ungdomar röker cannabis, men i Danderyd är siffrorna för att någon gång ha rökt cannabis (provat) höga, framför allt bland pojkar på gymnasiet.

Datum: Onsdag, 20 april, 2016
Plats: Miniaulan, Danderyds Gymnasium, Rinkebyvägen 4
Tid: Klockan 18:00 – 20:00

Föreläser gör:
Fältteamet vid Danderyds socialkontor
Leif Pettersson, Ungdomsutredare i Danderyds lokalpolisområde
Företrädare för Maria Ungdom

Mer information och anmälan

Unga och internet - Turisternas klagan och de ungas vardag

En föreläsning för ungdomars värld på nätet. Vad är sociala medier? Vad gör ungdomar på nätet? Fakta och myter. Hur använder vi vuxna föräldrar och elever i syftet att skapa en brygga mellan vuxna och ungdomar samt för att få en inblick i kunskapen och vad bör vi ha koll på när det gäller nätet?

Jonas Jonsson, verksamhetsutvecklare på fritidsgården Pavven, föreläser tillsammans med ungdomar från Viktor Rydbergs gymnasium för föräldrar och elever på 3 skolor under läsåret 14/15. 

Till dig som är förälder till en tonåring

Kanske har du sett i media under hösten att unga i Danderyd dricker mer och använder mer droger än unga i andra kommuner? Kanske har du sett och hört om drogen spice, drogen som skördat unga liv i andra kommuner i Sverige under hösten? Vi som jobbar med de här frågorna i Danderyds kommun vill gärna berätta mer för dig om det vi vet om droger bland unga, här hos oss. Därför har vi via skolorna skickat ut ett brev till alla föräldrar. Här kan du läsa det i sin helhet.

Att möta barn och unga med ADHD/Aspergers - Lasse Andersson

Föreläsning för personal, men även föräldrar är hjärtligt välkomna. Lasse är något så ovanligt som en person med funktionshinder som föreläser om ADHD/Aspergers. Han har över trettio års erfarenhet av arbeter med människor och fokuserar på metoder och förhållningssätt. "Min ADHD är aldrig ett hinder för mig men ofta för min omgivning" säger Lasse. Han menar att man aldrig får glömma det positiva - och humor det har han! 09:00 - 12:00, Miniaulan, Danderyds gymnasium. Ladda ned inbjudan här!

Villkor för växande, Bengt Grandelius

Föreläsning om tonåringens utveckling och bekymmer - och att som förälder sätta gränser. Efter önskemål från föräldrar: Bengt Grandelius, författare och psykolog med 30 års erfarenhet av familjesamtal och individer och gruppers sociala utveckling. 19:00-21:00, Fribergaskolans aula. Ladda ned inbjudan här

Fakta och myter om cannabis

26 mars, Fakta och myter om cannabis. Heléne Amedeé och Lena Barrow från Maria Ungdom samt Linda Birgersson och Filmon Josef Fältteamet/Socialkontoret i Danderyd, föreläser utifrån forskning och erfarenhet av arbete med ungdomar i Danderyd. Leif Pettersson, Danderyds närpolis, berättar om det lokala polisarbetet och hur polisen arbetar med ungdomar och föräldrar. Miniaulan, Danderyds gymnasium, klockan 19:00-21:00.

Tal om droger på nätet

13 februari, 09:00-10:00, Djursholms slott, Banérsalen, "Tal om droger på nätet", öppen föreläsning. Josefin Månsson doktorand vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD), Stockholms Universitet . Nyckelord: cannabis, droger, identitet, argument, samhällets förhållningssätt, media, nya media, flashback. Klicka här för att komma till SoRAD:s hemsida.

 

 

 

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: För dig som är förälder

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.