Release på Danderyd.se

2018-05-23 09:57

Onsdagen den 23 maj, kl: 10.00 - 12.00 släpper vi ny funktionalitet på Danderyd.se. Vi ber om ursäkt för eventuella driftstörningar under denna period. Hälsningar webbredaktionen

Eldningsförbud i Stockholms län

2018-05-14 18:42

Länsstyrelsen har i dag beslutat att eldningsförbud gäller i Stockholms län med hänsyn till att det råder hög brandrisk i skog och mark. Förbudet omfattar hela Stockholms län från och med den 17 maj, klockan 15.00, och varar tills vidare. När eldningsförbud råder är grillning endast tillåtet i för ändamålet framtagna grillar eller vid särskilt iordningställda grillplatser som är utformade så att det inte finns risk för brandspridning.

Vandringsleder och strövområden

Kontaktinformation

Bildnings- och omsorgsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 66, 182 05 Djursholm

Människor vid Roslagsleden
I Danderyd startar Vandringsleden Roslagsleden som sträcker sig ända upp till Grisslehamn. Rinkebyskogen och Altorpsskogen är två fina strövområden om man vill gå i skogen.

Roslagsleden

Start: Edsbergsvägen/Enebybergsvägen

Informationsfilm Roslagsleden - 5 minuter

Informationsfilm Roslagsleden 40 sekunder

Roslagsleden Norrtälje kommun

Mer om Roslagsleden

Roslagsleden är en del av en Europavandringsleden E6 som sträcker sig från Turkiet till Kilpisjärvi i norra Finland via Sverige.

Roslagsleden är ett samarbete mellan sex kommuner i Stockholms län. Leden färdigställdes under 2009 och sträcker sig från Danderyd till Grisslehamn. Du går längs vindlande skogsstigar och krokiga grusvägar och träffar på många intressanta besöksmål utmed leden.

Roslagsleden erbjuder totalt 19 mils vandring i runrik forminnesbygd, genom orörda skogar med klara sjöar, i levande landsbygd, på historiska platser, i skyddad natur och längs en kust som bjuder på klippor, klappersten och sand vid ett oändligt vackert hav.

Roslagsleden börjar i Danderyd och passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och Norrtälje. I Norrtälje fortsätter leden via Vigelsjö camping, Roslagsbro och Söderby Karl, förbi Rådasjön genom Gåsvik, utefter kanalen till Älmsta, över bron till Sandviken vidare utefter kusten till Gamla Grisslehamn och Albert Engströmsmuseet.

Leden är uppdelad i elva etapper ett förslag som startar i Danderyd
Danderyd - Karby gård, 15 kilometer

Du ansluter enkelt till Roslagsleden från Mörby centrum, genom att gå från tunnelbanestationen ner till starten vid Rinkebyskogen. Från starten intill Danderyds kyrka, med anor från 1400-talet, går Roslagsleden genom Rinkebyskogen fram till Rösjön. Vid Rösjöbadet finns åretruntöppen camping med stugor, servering, dusch med mera.

Därefter följer en ganska lätt vandring genom Rösjöns friluftsområde. Från Edsvikens norra ände upp till Hagby gård i Täby, går Roslagsleden längs med en av de gamla vikingavägarna. Runt Hagby gård finns bland annat gravfält från järnåldern och runstenar från 1000-talet.

Efter Hagby gård följer en vacker vandring längs Vallentunasjöns södra strand. Vid slutmålet för etappen, Karby gård, finns ett konstcentrum med bland annat konsthantverksbod. Karby gård har bussförbindelse och gångavstånd till Roslagsbanan.

Markeringar i orange

Leden är markerad med orangemålade band runt träd. På några ställen finns pilar som visar vägen och avstånden. Vid varje etappstart och slut finns en informationstavla.

Strövområden

Den som strövar omkring i Danderyd träffar på sevärdheter från olika tider - forntida gravfält, kyrka och slott från 1600-talet, torp, gårdar och fantasifulla villor. Dessa kulturminnen skildrar Danderyds historia från glesbefolkad järnåldersbygd till socken och stormaktstida gods, gårdslandskap och villaförort.

Länk till Anders Nords webbsida

Karta