Tips för säker livsmedelshantering

Hemlagad mat kan orsaka matförgiftningar men följer man bara vissa enkla råd är risken för att man ska bli sjuk av maten mycket liten.

När du handlar

Se till att köttet, kycklingen eller fisken kommer hem till kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är varmt, eller om du inte ska direkt hem, ta med en kylväska med kylklampar i.

Tina kött

Om köttet eller kycklingen har varit fryst är det viktigt att det tinas på rätt sätt. En dåligt tinad kyckling kan vara färdig på utsidan och halvrå på insidan. Då finns det risk att eventuella sjukdomsalstrande bakterier har överlevt och kan ställa till problem.

Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåp. En kyckling eller en lite större köttbit tar ett dygn att tina. Man kan tina snabbare genom att sänka ned förpackningen i kallt vatten. Ytterligare ett sätt är att tina i mikrovågsugnen. Detta bör göras omedelbart innan man startar tillagningen.

Marinering

Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. Men i den använda marinaden kan det finnas bakterier från köttet. Pensla därför inte det färdiggrillade köttet med den använda marinaden och använd den heller inte till att göra sås på. Om du vill använda marinad i såsen kan du istället ta undan litet av den nygjorda marinaden innan du lägger i köttet.

Håll kallt

Om du ska ut på picknick och grilla; packa köttet i en kylväska med kylklampar i. Placera kylväskan i den svalaste delen av bilen eller båten. Ställ den inte i direkt sol. Öppna inte kylväskan flera gånger än nödvändigt.

Tvätta händerna

Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött, innan du fortsätter med andra råvaror.

Stek väl men bränn inte

Se till att kyckling, fläskkött, hamburgare och rå korv (till exempel salsiccia) blir helt genomstekt. Om du sticker i köttet med en sticka ska köttsaften vara helt klar. Nötkött och lammkött som inte är malet behöver inte genomstekas.

Gravida och personer med nedsatt immunförsvar bör dock äta kött som är genomstekt på grund av risken för parasiten toxoplasma.

Var försiktig så att du inte bränner köttet eftersom vissa giftiga ämnen då kan bildas. Grilla inte över öppen låga utan vänta tills kolen är grå.

Redskap

Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa. Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas.

Rester

Rester ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas.

Mer information

Råd vid utlandsresa - Livsmedelsverket

Så undviker du magsjuka i rötmånadstider - Livsmedelsverket

 

Uppdaterad: 2020-08-26

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.