Skördefest

Skördefesten bjuder på allt det goda som vår jord och natur har att erbjuda. I september välkomnar vi dig till en härlig dag i skördens tecken! 2019 firar vi på Lärkängens koloniförenings härliga område. Här blir det försäljning av mat, rotsaker, grönsaker, honung, blommor, fröpåsar med mera.

Just nu sås fröet till skördefesten 2019. I sommar kommer du hitta programmet på den här sidan. Tills dess kan du se hur programmet såg ut förra året.

Program för skördefesten

Träffa och klappa våra duktiga slåtterhästar + möjlighet att åka häst och vagn.

Järva Trädvårdscenter kommer till skördefesten med slåtterhästarna Boyar och Carltex, Nordsvensk brukshäst. De berättar om Danderyds naturvårdsarbete och arbetet med biologisk mångfald. Vid tid kommer du ha möjlighet att åka häst och vagn!

Lär dig att lägga in och syra grönsaker

Lillkalmars odlingsförening håller skola i hur man på ett enkelt sätt kan lägga in sina hemmaodlade grönsaker och syra kål, morötter med mera.

Bygg ett eget insektshotell.

Ett insektshotell kan vara en bra boplats för många värdefulla insekter. Under skördefesten har vi med oss material så du kan bygga ett eget insektshotell så olika slags insekter som vildbin, nyckelpigor och fjärilar kan bosätta sig och söka skydd i hotellet.

Pysselhörna för de små med återbrukat material.

Fröföreningen Sesam håller en presentation

Föreningen Sesam är en ideell förening som verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter genom att medlemmarna fröodlar. Sesam vänder sig i första hand till hängivna odlare som är nyfikna på ovanliga eller gamla köksväxtsorter och andra nyttoväxter. Egen fröodling är ett säkert sätt att bevara gamla favoritsorter även om de försvinner ur handeln.

Föreningen sprider kunskap om fröodling genom kurser och föredrag, i egen regi eller tillsammans med friluftsmuséer, föreningar och andra institutioner. Sesam har kontakter med genbanker, andra bevarandeorganisationer och fröfirmor över hela världen för utbyte av fröer. Föreningen Sesam vill också ha kontakt med lokala sammanslutningar och enskilda personer som bevarat gamla sorter i odling.

Tipspromenad för stora och små

Vad kan du om Danderyds växt- och djurliv? Gå på vår tipspromenad så har du samtidigt chans att vinna ett insektshotell.

Lär dig mer om biologisk mångfald i Danderyds natur

Danderyds kommun arbetar aktivt med att gynna biologisk mångfald i kommunen. Men vad sker och hur gör vi? Hur kan du göra för att din tomt ska bli trivsam för fjärilar, humlor, bi, fåglar och igelkottar? Kom och fråga oss i vårt tält!

Se motorsågskonst när vår entreprenör tillverkar en bänk av stockar

Få kunskap om hur du tar hand om dina verktyg så att de håller längre.
Återbrukshörna och fröbytarbord, lämna in trädgårdsredskap och trädgårdslitteratur samt fröer du inte använder och hitta kanske något annat att ta med dig hem.

På koloniområdet blir det försäljning av mat, kaffe, fika, rotsaker, grönsaker, honung, blommor, fröpåsar, örtsalt, rotfruktschips och mycket mer. Betala med swish eller kontant.

Varmt välkomna!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.