Val av skola

När du vill ansöka om plats på en kommunal eller fristående skola i Danderyd använder du dig av vår e-tjänst. Via e-tjänsten kan du också säga upp en plats, ändra vistelsetid för ditt barn och uppdatera dina kontaktuppgifter.

E-tjänst för val av skola

När du vill ansöka om plats på en skola i Danderyd använder du dig av vår e-tjänst.

Är du folkbokförd i Danderyds kommun kan du logga in i e-tjänsten med ditt bank-id. Har du inget bank-id beställer du ett sådant från din bank.

Observera!

E-tjänsten används inte för att ansöka om plats i grundsärskola eller i särskilda undervisningsgrupper. Då sker ansökan på annat vis. 

Ansök till grundsärskola

Skolvalet till hösten 2021

Skolvalet öppnar i januari varje år och gäller elever som påföljande höst ska börja i förskoleklass eller årskurs 7. Det gäller även för elever som går i en skola som endast har undervisning upp till årskurs 3, men som till hösten ska börja i årskurs 4.

Skolvalet inför hösten 2021 öppnar den 19 januari och stänger den 11 februari. De vårdnadsshavare som berörs kommer att få information om hur valet genomförs i tid till öppnandet.

Läs mer om skolvalet 2021

Digitalt öppet hus i år

Inför årets skolval kommer inga skolor att bjuda in till fysiskt öppet hus, istället tar varje skola fram en film som presenterar skolan och bjuder på en digital rundvisning. Dessa filmer kommer under december att publiceras på respektive skolas webbplats.

Antagningsordning

När det är fler sökande än det finns platser på en kommunal skola i Danderyd, är det den relativa närhetsprincipen som avgör vem som får en plats och inte.

Så här fungerar antagningsordningen

På väg att flytta till Danderyd

Är barnet eller eleven på väg att flytta till Danderyd och även bli folkbokförd här behöver du som är vårdnadshavare ansöka om ett användarkonto till e-tjänsten. När användarkontot är godkänt bekräftas detta via e-post. Du kan därefter logga in i e-tjänsten med ditt bank-id. (Efter den 15 december 2020 kommer detta att göras på ett annat sätt, på grund av byte av system.)

En kopia på till exempel ett köpekontrakt kan visas hos de skolor som du söker till, eftersom det är skolorna själva som hanterar köer och antagningar.

Bosatt i annan kommun

Barn och elever som inte är folkbokförda i Danderyd, kan i mån av plats få en placering på en skola här. Danderydsbarn har alltid förtur till plats inom den egna kommunen.

För att ansöka om plats på en skola här behöver du som är vårdnadshavare ansöka om ett användarkonto till e-tjänsten. När användarkontot är godkänt bekräftas detta via e-post. Du kan sedan logga in i e-tjänsten med ditt bank-id. (Efter den 15 december 2020 kommer detta att göras på ett annat sätt, på grund av byte av system.)

Val av grundskola utanför Danderyd

Kommunen har tillsammans med vårdnadshavarna ansvar för att alla skolpliktiga elever i Danderyd genomför sin skolplikt. Om du som vårdnadshavare vill att ditt barn ska gå i en skola utanför Danderyd ansöker du direkt till den skolan och meddelar sedan bildningsförvaltningen i Danderyd vilken skola som ditt barn går på.

Danderyds kommun ersätter grundskolor i annan kommun i Sverige med samma belopp, skolpeng, som skolorna i Danderyd får. Skolpeng betalas inte ut till skolor utanför Sveriges gräns. 

Jämför skolor

Det finns flera olika tjänster som gör det möjligt för dig att jämföra skolor med varandra. Vi rekommenderar de jämförelsetjänster som finns hos Skolverket.

Statistik från Skolverket för Danderyds kommun

Hitta och jämför grundskolor - statistik från Skolverket

Riktlinjer för val av skola

Riktlinjer - att välja grundskola i Danderyd

Kontaktinformation

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 66, 182 05 Djursholm

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.