Återbruka i advent: Återbruksdagen är tillbaka med jultema

Är du en av dem som saknade Återbruksdagen i våras? Misströsta ej. I december är Återbruksdagen tillbaka i en mer julig skrud. Då går Återbruka i advent av stapeln i Information Danderyd i Mörby Centrum.

Syftet med Återbruka i advent är att uppmärksamma vikten av återanvändning och att minska mängden prylar som slängs i onödan. Det är avfallsenheten på Tekniska kontoret som tillsammans med SÖRAB står bakom initiativet.

- I kommunen och regionen är vi duktiga på matavfallsortering och återvinning. Men faktum kvarstår att det fortfarande är stora mängder saker som slängs i onödan. På återvinningscentralerna blir det särskilt tydligt att vi behöver ge fler prylar ett längre liv. Med Återbruka i advent vill vi helt enkelt uppmuntra till återbruk och återanvändning i juletid, säger Camilla Molina Muga, avfallsplanerare på Tekniska kontoret.

Vad händer under Återbruka i advent?

Evenemanget Återbruka i advent äger rum i Information Danderyd i Mörby Centrum den 30/11 kl 10-16 och 1/12 kl 12-16. Här byggs en återbruksbutik upp under två dagar som bygger på principen ”den enes skräp är den andres skatt”.

Här kan du kan skänka saker som du inte behöver eller har glädje av längre. Hittar du inlämnade saker som du själv vill ha; ta med det hem utan kostnad. Ingen föranmälan, inga pengar, inget krångel. Målet är att uppmuntra till återbruk och låta fler prylar få ett längre liv.

Julpynt och julklappar

Det finns bara en regel: prylarna som lämnas in till Återbruka i advent ska ha koppling till julen.

- Vi tar emot tre kategorier av saker under helgen: Julpynt, julkläder som t ex lucialinnen eller tomtedräkter, och möjliga julklappar som t ex barnböcker eller fritidsprylar. Vi hoppas det är många som vill hylla återbruket med oss i advent, säger Camilla.

Läs mer

danderyd.se/aterbrukaiadvent