Biblioteket i Mörby flyttar till tillfällig lokal

Om två år ska Danderyds bibliotek i Mörby centrum ha flyttat in i helt nya lokaler. I väntan på att dessa färdigställs, kommer biblioteket att öppna i tillfälliga lokaler. I höst blir det premiär för biblioteket Lilla gruvan!

Till skolstarten är det planerat att biblioteket Lilla gruvan ska öppna. Det kommer att ligga två trappor ned från det nuvarande biblioteket, i lokaler som tidigare bland annat har använts till affärsverksamhet.

- Vi ser förstås fram emot det nya, fina och moderna biblioteket som vi ska öppna våren 2021, men jag tror att Lilla gruvan kommer att kunna vara en riktigt inbjudande och väl fungerande mötesplats fram till dess, säger Kerstin Hassner, kultur- och bibliotekschef i Danderyds kommun.

Det viktigaste får följa med

Eftersom Lilla gruvans lokaler är mindre än de nuvarande, kommer servicen och utbudet där att vara mer begränsat. Danderyds bibliotek har idag omkring 26 000 böcker, ungefär en fjärdedel av dessa kommer att få följa med till det tillfälliga biblioteket.

- En stor del av alla våra böcker och andra medier kommer att packas ned och stå nedpackade under de två år som vi befinner oss i Lilla gruvan.

- Men vi kommer att göra ett aktuellt urval och ta med oss de viktigaste och mest populära böckerna för barn och unga samt tidningar och tidskrifter, faktaböcker, resehandböcker och de senaste nyheterna. Och vi kommer givetvis att fylla på vårt utbud under de två år som vi är i Lilla gruvan.

Stängt i sommar

Från och med den 6 maj till och med mitten av augusti kommer det inte att finnas något bibliotek i Mörby.

- Men våra fantastiska bibliotek i Djursholm och i Enebyberg kommer att ha extra sommaröppet och i Stocksund fungerar självklart Meröppet som vanligt. Tänk på att samma lånekort gäller i hela kommunen! tipsar Kerstin Hassner.

Vad händer när?

  • Danderyds bibliotek i Mörby centrum stänger den 6 maj.
  • Biblioteket Lilla gruvan öppnar till skolstarten 2019.
  • Danderyds bibliotek i Mörby centrum öppnar i nya lokaler våren 2021.

Gustav Forne, Maria Sewerin och Johan Lundblad, som alla arbetar på Danderyds bibliotek, kommer att se till att det finns böcker och tidskrifter på plats i Lilla gruvan till hösten.