Danderyd är Stockholms bästa skolkommun!

För tredje året i rad kammar Danderyd hem förstaplatsen bland alla kommuner i Stockholms län i Lärarförbundets rankning för 2020 över landets bästa skolkommun. Bland alla 290 kommuner i Sverige hamnar Danderyd på plats 54.

- Jag är jättestolt och glad över att vi återigen är bäst i länet. Det har vi våra duktiga lärare att tacka för och som liberal ordförande ser jag med särskild glädje på att vi ligger väldigt högt när det gäller utbildade lärare och lärarlöner. Ska vi kunna attrahera de bästa och mest välutbildade lärarna måste vi också kunna betala dem. Det stämmer väl med vårt fokus på att bygga en kunskapsskola, säger Monica Renstig, ordförande i Utbildningsnämnden (L)

Höga betyg och höga lärarlöner

Danderyds fina placering grundar sig bland annat på att meritvärdet för elever i årskurs 9 är bland de högsta i landet (plats 6) och att andelen utbildade lärare är hög (plats 53), en klättring med mer än 50 platser sedan i fjol.

Ytterligare en variabel i rankningen som gör att Danderyd hamnar bra är att lönerna för de som arbetar i förskola, skola och fritidshem är höga jämfört med i andra kommuner. Danderyd hamnar där på plats 22 av alla 290 kommuner.

Kort om rankningen

Lärarförbundet utser Sveriges bästa skolkommun för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som skolans huvudmän. Undersökningen är den största i sitt slag. Till grund för rankningen ligger tio kriterier som är viktiga för att mäta skolans arbetsförutsättningar och resultat. Från 2019 kan kommunen både jämföra sig med andra kommuner men också följa sin egen utveckling oberoende av hur det går för andra kommuner.

Hela rapporten Sveriges bästa skolkommun 2020 hittar du här:

www.lararforbundet.se/basta-skolkommun