Danderyd bäst bland småkommunerna i Cykelfrämjandets granskning 2019

Danderyd är bäst bland småkommunerna på att främja cykling. Det stod klart när Cykelfrämjandet igår presenterade resultatet från Kommunvelometern 2019.

Kommunvelometern är en nationell granskning av kommunernas cykelarbete som Cykelfrämjandet genomför varje år. I granskningen mäts och jämförs kommunernas insatser för cykling under föregående år.

Priset delades ut vid SKL:s och Trafikverkets nationella cykelkonferens i Helsingborg under torsdagen. Från Danderyds kommun fanns Lars Söderlund, trafiksäkerhetssamordnare och Jonas Ackebo, trafikstrateg på Tekniska kontoret på plats för att ta emot utmärkelsen.

- Det är naturligtvis jätteroligt att Danderyd når den här fina placeringen. Kommunen har under många år arbetat systematiskt och på bred front för att öka cyklingen i kommunen och placeringen i Kommunvelometern är en bekräftelse på att vi gör rätt insatser, säger Jonas Ackebo, trafikstrateg, och fortsätter;

- Vi är nöjda med vad kommunen har lyckats åstadkomma hittills inom cykelområdet men det finns fortfarande mycket kvar att utveckla vilket känns både roligt och stimulerande.

Toppar kategorin små kommuner

I bedömningen av kommunernas insatser tas hänsyn till hur kommunerna arbetar inom tre områden: infrastruktur, information och marknadsföring samt organisation. Totalt är det möjligt att få 90 poäng - Danderyd landade på 59 poäng och toppar alltså kategorin små kommuner med ett invånarantal upp till 50 000.

- Vi verkar för att det ska vara säkert och lätt att ta sig fram i Danderyds kommun – oavsett om det är till fots, på cykel eller med annat fordon. Därför är denna placering oerhört glädjande, det är ett kvitto på att vi är på rätt spår. Det ska vara lätt att cykla rätt. Danderyd är dessutom en optimal cykelkommun – med utgångspunkt från Danderyds sjukhus når du fem kommuner på runt 30 minuter, säger Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden.

17:e plats av 45 kommuner

Danderyd deltar för sjunde året i rad och har under åren klättrat i rankingen. Förra året nåddes en andraplats i kategorin små kommuner. I år förbättrades resultatet alltså ytterligare och kommunen presenterades som bästa mindre kommun följd av Österåker och Finspång.

Poängen innebär också att Danderyds kommun landar på en 17:e plats av samtliga 45 deltagande kommuner. Högst totalpoäng fick Uppsala kommun för andra året i rad.