Danderyd säkrar billigare upplåning för framtidssatsningar

Danderyd går med i Kommuninvest och säkrar på så sätt långsiktigt lägra kreditkostnader. – Det är ett naturligt steg, efter att vi på kort tid har lyckats vända kommunens ekonomiska kris till solida överskott. Nu säkrar vi även kostnadseffektiva möjligheter att satsa på investeringar och utveckling, säger Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande.

Danderyd blir den 294:e medlemmen i Kommuninvest Ekonomisk förening och tar rygg på grannen Täby som nyligen blev medlem. Kommuninvest är kommunsektorns största kreditgivare och har som främsta mål att sänka kommunernas kreditkostnader.

– Det innebär att vi vid behov har tillgång till ytterligare en finansieringskälla som dessutom på sikt kan halvera vår lånekostnad, säger Björn Wallgren, ekonomichef Danderyds kommun.

För drygt två år sedan riskerade kommunen att hamna på ett ekonomiskt underskott på mer än 220 miljoner kronor vid slutet av 2019.

Sedan dess har kommunen gjort en mycket stark comeback genom en kombination av effektiviseringar och en skattehöjning. Något som har gett resultat då kommunen förra året vände till plus 196 miljoner kronor och har kunnat sänka skatten.

På kort tid har kommunen klättrat från plats 51 till plats 16 av de mest kostnadseffektiva kommunerna i Sverige, enligt databasen Kolada som innehåller mått som är lämpade för jämförelser.

– Kommunens medarbetare har gjort en fantastisk insats med att skapa en mer effektiv verksamhet som ger bättre service till lägre kostnad.

Nu tittar vi framåt med målet att utveckla kvalitet och service genom långsiktiga investeringar och utveckling. Då är det här ett naturligt steg då pengarna ska gå till vår verksamhet, inte till räntor, säger Hanna Bocander.