Så minskar vi smittspridningen

Smittspridningen i samhället är fortfarande hög. Därför är det extra viktigt att vi följer de nya riktlinjerna för Stockholms län oavsett om vi stannar hemma eller reser bort.

När du reser

Nu rekommenderas du som bor eller vistas i Stockholms län att använda munskydd när du reser med kollektivtrafiken oavsett tidpunkt. Du bör även använda munskydd på platser där det kan uppstå trängsel, som i butiker, på jobbet och hos frisören. Dessutom uppmanas högstadie- och gymnasieelever att ha distansundervisning vecka 10 för att bryta eventuella smittkedjor.

Nu uppmanas du som bor eller vistas i Stockholms län att bära munskydd i kollektivtrafiken, oavsett vilken tid på dygnet du reser.

Använd munskydd inomhus när det inte går att hålla avstånd

Du ska också använda munskydd på andra ställen där det kan uppstå trängsel. Som i butiker, apotek, på vissa arbetsplatser och på olika serviceställen som hos frisören.

Även när du besöker vården som patient eller medföljande ska du använda munskydd.

Så använder du munskydd på ett säkert sätt.

Rekommendationen om att använda munskydd gäller dig som är 16 år eller äldre. Barn behöver inte använda munskydd och munskydd ska inte användas i skolan. Det kan finnas situationer i skolan som kräver munskydd, men det är i så fall undantag. 

Distansundervisning vecka 10

Oavsett om du reser bort eller stannar hemma under sportlovet är möjligheten att du träffar nya personer större under ledigheten. Så för att bryta eventuella smittkedjor rekommenderar nu smittskyddsläkaren i Region Stockholm att högstadie- och gymnasieelever studerar på distans veckan efter sportlovet.

Mörbyskolan, Fribergaskolan och Danderyds gymnasium kommer, som tidigare meddelats, bedriva distansundervisning under vecka 10.

Högstadium och gymnasium stängt under vecka 10

Undervisning på distans gäller inte för elever som går i särskola, behöver göra vissa praktiska moment, eller har provtillfällen under vecka 10.

Planera för ditt resande

Ska du resa bort är det viktigt att du tänker igenom dina aktiviteter noggrant:

  • Res bara om alla i sällskapet är symtomfria
  • Om någon får symtom på resan måste alla isolera sig och planera för hemresa och provtagning
  • Håll två meters avstånd till andra – även utomhus
  • Ta med handsprit och engångsmunskydd
  • Undvik sociala kontakter utanför dem du bor med
  • Undvik att handla på plats – handla hemma
  • Resor utomlands

Planerar du att resa utomlands så är det viktigt att du även planerar in att kunna vara hemma sju dagar efter hemkomst. Förutom att du ska isolera dig vid hemkomst ska du provta dig så fort du kommer hem och sedan igen på dag fem.

Information om covid-19 och vaccination 

På Vårdguidens hemsida 1177.se uppdateras dagligen ny vägledande information om vaccination av invånare och om praktiska råd kring hur du minskar risken att smitta eller bli smittad av covid-19.