Vasaskolan vidare i Vi i femman

Efter en storseger i kvartsfinalen är nu Vasaskolans klass 5b klara för semifinalen i Vi i femmans regiondeltävling för Stockholm.

De åtta lagen från Stockholmsregionen har nu blivit sex. Det vinnande Stockholmslaget kommer att få möta vinnare från övriga regioner. När det bara är tre klasser kvar möts dessa i Vi i femmans riksfinal som sänds i SVT den 9 mars.

Klar seger i kvarten

I torsdagens kvartsfinal, som direktsändes från radiohuset på Gärdet, möte Vasaskolan en femteklass från Enskedefältets skola.

- Det blev en storseger, säger Jan de Sauvage Nolting från Vasaskolans vinnarklass glatt.

- Segersiffrorna blev hela 40-19! berättar klassläraren Karoline Gyllenflykt stolt.

Tränat med tv och spel

Inför tävlingarna har eleverna bland annat tittat på Lilla Aktuellt.

- Jag har tränat genom att spela ganska mycket Vem vet mest junior också, berättar Axel Rosén som tillsammans med klasskompisen Cornelia Braun utgör Vasaskolans representanter i tävlingsbåset.

Direktsänd semifinal på tisdag

Eleverna verkar dock vara överens om vad som är grundreceptet för att lyckas i tävlingen:

- Vi har världens bästa skola och världens bästa lärare! ropar eleverna i kör.

Nästa tisdag, den 29 januari är det dags för regionsemifinal för Vasaskolan. Tävlingen direktsänds på P4 Stockholm med start klockan 17. Då är det dags att lyssna och heja!

Hade du kunnat vara med...?

Vad kallades vikingarnas båtar? Vad kallas en plats i riksdagen? Vilket av våra grannländer är inte medlemmar i EU? Vad heter den svenska riksdagens motsvarighet i Danmark? Hur många procent är en fjärdedel? Vänern är Sveriges största sjö, som tvåa kommer Vättern. Men vilken är Sveriges tredje största sjö?

Testa hur många rätt du får i uttagningsfrågorna