Skolavslutning, flak och studenten

Trygg i Danderyd arbetar tillsammans med polisen för en trygg och säker skolavslutning. Vi önskar alla barn och unga ett härligt avslut på skolan.

Enligt vår erfarenhet kan man förebygga skador och otrygghet genom några enkla förhållningsregler och tips.

Flakåkning

Det brukar vara några studenter som önskar åka flak i samband med studenten. Polisen skickar varje år ut förhållningsregler till skolorna för spridning till elever och föräldrar. Ladda ned information om flakåkning 2019 här nedan.

Här kommer ytterligare några heta tips från polisen, Ungt Fokus och Trygg i Danderyd med målet att främja ett bra och roligt studentfirande!

Säker student_A4folder.pdf

Anlita ett eventbolag för studentfesten

Vet du att du kan minska risken för skador och att bli lurad in i ett ofördelaktigt avtal? Hur då? Jo, du kan välja ett eventbolag som deltar i projektet "student" (tidigare student 08). I en vetenskaplig artikel har man uppskattat att "student" förebygger våldsbrott bland ungdomar med 23 procent under den period som studentfesterna pågår. Att ett eventbolag är med i "student" är naturligtvis inte en garanti för kvalitet men dessa eventbolag har förbundit sig att ha en dialog med polis, ungdomar, skatteverket och utbildade förebyggare som ser till ungas bästa.

Stockholm förebygger alkohol och drogproblem (STAD)

Langa (ge) inte alkohol till minderåriga

Det finns många myter om langning. Ta reda på fakta från folkhälsomyndigheten. På samma sida får du även tips på hur du kan få ett bra samtal om alkohol, narkotika och tobak med din ungdom. Det är också bra om du talar med ungdomens äldre syskon och kamrater. Förvånansvärt många yngre vuxna känner inte till att det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år (vid grova brott kan det bli längre)

Folkhälsomyndigheten

Ha koll på viktiga telefonnummer

Se till att du och dina barn känner till telefonnummer till polis, vård, fältteamet och fritidsfältare. Både vuxna och unga ringer fält och fritidsfält. Ibland får fältarna tips om en fest innan den äger rum. Det händer att ungdomar ringer för att något spårar ut under en fest och känner att de behöver hjälp av en vuxen. Det skadar inte att man vet var man ska ringa om något går snett - var rädda om varandra! Vid akut nödsituation och pågående brott ring nödnumret 112.

Påverka tryggheten själv

Vill du själv som vuxen vara med och påverka tryggheten för unga? Det finns ett mycket bra sätt. Kom och delta i våra trevliga, uppskattade föräldravandringar! Då får du dessutom mer information om ungdomars livsstil i Dandryd och hur man kan agera som förälder för att minska konflikter, otydligheter och ohälsa. Inte minst brukar det vara uppskattat att prata med andra föräldar om rollen som förälder.

Kontaktinformation

Trygg i Danderyd

Box 66, 182 05 Djursholm

Handläggare
Annette Lindell
trygg@danderyd.se
08-568 910 78

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.