Betala parkeringsavgift på infartsparkering

Det kostar 5 kr/timme - och maximalt 30 kr om dagen - att parkera på infartsparkeringarna vardagar mellan 7-16. Övrig tid är det gratis. Du betalar avgiften via sms eller genom en apptjänst. Det är Easypark och SMS Park som ansvarar för betalningen.

Kommunens infartsparkeringar är precis som tidigare reserverade för Danderyds invånare mellan klockan 7.00–16.00 på vardagar. Övrig tid är parkeringarna öppna för alla bilister oavsett hemkommun.

Vad kostar det?

 • Det kostar 5 kr/timme - och maximalt 30 kr om dagen - att parkera på infartsparkeringarna vardagar mellan 7-16. Övrig tid är det gratis.
 • Kom ihåg att du fortfarande behöver tillstånd för att stå på infartsparkeringarna mellan kl 07.00 – 16.00. Det ska finnas synligt i framrutan.
 • Infartsparkeringen i anslutning till tunnelbanan Danderyds sjukhus (f d Hortus) är kostnadsfri och tillgänglig hela dygnet för alla bilister oavsett hemkommun från 1 juli till 31 juli varje år.

Sök tillstånd infartsparkering

Så betalar du avgiften

Det är Easypark och SMS Park som ansvarar för betalningslösningen. Varje infartsparkering har en specifik zonkod kopplad till sig som du väljer när du ska betala. Skyltar som beskriver zonkod och hur du gör finns även vid infartsparkeringarna.

Betala med sms

Du startar och stoppar din parkering genom att skicka ett sms enligt bilden från SMS Park. Zonkoden står på skylten på parkeringen du besöker.

Månadsfaktura till din folkbokföringsadress

Du får en samlingsfaktura månaden efter. Den första går till din folkbokföringsadress.

Gå in på SMS Parks webbsida för att aktivt välja hur du vill betala fakturan framöver t ex med betalkort eller faktura via mejl. På så sätt slipper du fakturaavgift för pappersfaktura.

Frågor & svar om sms-betalning

Betala med app i din smartphone

Du kan även betala din parkering genom att ladda ner någon av följande två appar.

App: Easypark

App: SMS Park

Frågor & svar

Ja, du kan köpa en veckobiljett för 150 kr. Veckobiljetten fungerar på samtliga infartsparkeringar och du kan byta bil i appen under veckan om du önskar. Läs mer om vilka möjligheter som finns på SMS Parks och Easyparks hemsidor.

Viktigt att veta!

 • Notera att en veckobiljett inte garanterar dig en parkeringsplats.
 • Byter du bil under veckan är det viktigt att komma ihåg att byta bil i appen så att rätt registreringsnummer visas.
 • Glöm inte att du måste ha tillståndet från kommunen synligt i framrutan.

Betala med SMS Park

Betala med Easypark

Samtliga infartsparkeringar som tillhör Danderyds kommun. Det är fem stycken:

 • Valevägen, vid Djursholms Ösby station
 • Stockholmsvägen, i Stocksund
 • Ringen, vid Mörby station
 • Vendevägen 96/Hortus, vid Danderyds sjukhus
 • Vendevägen 94A, vid Danderyds sjukhus

SL har också en infartsparkering vid Djursholms Ösby station, på Norevägen. Denna ansvarar inte kommunen för och berörs därför inte av parkeringsavgifterna. Parkeringen har 92 platser.

Kartvyer över alla infartsparkeringar

Du kan betala parkeringsavgiften genom att skicka ett SMS från en vanlig mobiltelefon.

På SMS Parks hemsida står exakt hur du går tillväga.

Betala via SMS Park

Det går att ordna. Kundtjänst för SMS Park eller Easypark kan hjälp dig som inte har telefon.

Kontakta SMS Park
0772 - 10 10 10
kundservice@smspark.se

Vardagar 08:00 - 20:00
Lördag - söndag 09:00 - 16:00

kundservice.smspark.se

Kontakta Easypark
077-011 22 00

Varje infartsparkering har en zonkod. Denna anger du i appen eller i ditt SMS när du betalar parkeringsavgift. Zonkoderna finns på skyltar på plats på respektive infartsparkering.

Här ser du vilka zonkoderna är:

 • Valevägen, vid Djursholms Ösby station
  Zonkod 15001
 • Stockholmsvägen, i Stocksund
  Zonkod 15002
 • Ringen, vid Mörby station
  Zonkod 15003
 • Vendevägen 96/Hortus, vid Danderyds sjukhus
  Zonkod 15004
 • Vendevägen 94A, vid Danderyds sjukhus
  Zonkod 15005

Använder du sms för att starta din parkering behöver du också avsluta din parkering med ett stopp-sms. Läs mer om hur du gör på SMS Park:

Betala parkering med SMS

Vad händer om jag glömmer att avsluta min sms-parkering?

 • Först får du ett påminnelse-sms efter fyra timmar som påminner om din parkering. Därefter får du ytterligare ett påminnelse-sms när det gått ett dygn.
 • Om du trots detta glömmer att avsluta din parkering kommer du inte bli debiterad mer än 30 kr per dygn. Detta eftersom det ligger ett maxpris på 30 kr för perioden 7-16 vardagar. Men kom ihåg att parkeringen inte automatisk avslutas kl 16, debiteringen fortsätter därmed kl 7 följande morgon.

Använder du en app för att parkera så ställer du själv in en sluttid då du vill att parkeringen ska avslutas.

Kommunfullmäktige beslutade i december 2019 om att införa parkeringsavgifter på infartsparkeringarna i kommunen. Det finns flera anledningar till införandet.

En anledning är att påverka trafiksituationen. Idag är platserna eftertraktade i kommunen och fylls upp snabbt. 

Genom att införa parkeringsavgifter ger det ett incitament för bilister att ändra parkeringsvanor. T ex att bilister som bor nära istället parkerar på annat ställe.

Det skapar i sin tur utrymme för bilister som verkligen behöver ställa bilen på en infartsparkering. Syftet med parkeringarna är i grund och botten att de som har långt till kollektivtrafik ska kunna parkera bilen och byta transportmedel.

En annan anledning är att skapa incitament för fler invånare att välja alternativa färdmedel hela vägen som cykel, buss etc. Att helt enkelt att ändra vanor för att öka rotationen på parkeringarna.

Parkeringsavgifterna gör också att parkeringarna får bära sina egna kostnader för t ex underhåll och snöröjning under snörika vintrar.

Varför görs detta nu?

Frågan om parkeringsavgifter i kommunen har varit aktuell en tid. Det har inte gjorts någon översyn av de generella parkeringsavgifterna de senaste åren. Tekniska kontoret fick därför under våren i uppdrag av tekniska nämnden att börja se över avgifterna. Andra kommuner går samma väg och tar betalt för infartsparkeringar.

Trängselskatten vid rusningstrafik är fortfarande cirka dubbelt så dyr som maxtaxan på infartsparkeringarna. Det kostar även pengar att parkera i andra kommuner. Förhoppningsvis tar därför inte fler danderydsbor bilen hela vägen till jobbet.

Syftet med infartsparkeringarna är i grund och botten att de som har längre till alternativa färdmedel ska kunna ta bilen dit och ställa den där.

Genom att införa parkeringsavgifter är tanken att öka rotationen på parkeringarna så att de som verkligen behöver ställa bilen kan göra det.

Det är också ett incitament för att få fler att använda alternativa färdmedel hela vägen vilket är det bästa för den gemensamma miljön.

Vi har undersökt alternativet att sätta upp fysiska parkeringsautomater på parkeringarna, men bedömningen är att det är för kostsamt.

Det är inte bara automaterna som ska till - det är även infrastruktur, dragning av el och löpande underhåll av automaterna. Därför har kommunen valt denna lösning för infartsparkeringarna.

Dessa parkeringar skiljer sig dessutom åt från övriga parkeringar då en kommun inte har skyldighet att tillhandahålla infartsparkeringar.

Så här ser uppläggen ut i några av grannkommunerna:

 • Upplands-Väsby: 20 kr/dag
 • Sollentuna: 20 kr/12 timmar
 • Huddinge: Månadsbiljett SL, gratis till 04.00. Utan SL-kort, 10 kr/timme och max 40 kr/dygn.
 • Upplands-bro: 5 kr/timme
 • Stockholm:
  Frescativägen/Bergiusvägen, under Roslagsvägen.
  Om ankomst sker kl. 05.00 – 09.00 ger 15 kr tid till 24.00. Övrig tid: 20 kr/timme.
  Ropsten Gasverksvägen, mitt emot T-bana Ropsten
  Taxa: 50 kr/dygn eller 15 kr/timme. 16 dygn kostar 500 kr.
Uppdaterad: 2021-07-12

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.