Låna en elcykel

Nu erbjuder Energi- och klimatrådgivningen invånare i Danderyds kommun att låna en elcykel. Detta är för att öka intresset för att använda sig av elcykel och därmed förbättra miljön. Med hjälp av en elcykel kommer man fram snabbare och det är lättare att cykla långt, i backar och i motvind.

Var kan jag låna en elcykel?

På Djursholms bibliotek och Stocksunds bibliotek kan du låna en elcykel i upp till tre dagar med ditt vanliga lånekort. Det finns en cykel på respektive bibliotek. Kontakta biblioteken för mer information om utlåning och tillgänglighet.

Om du har frågor? E-post:

lanecykel@danderyd.se

Villkor för utlåning

För att låna elcykel måste du vara folkbokförd i Danderyds kommun.

Hjälm finns att låna när du hämtar cykeln. En depositionsavgift på 500 kronor kommer att tas ut för onormalt slitage och ovarsamhet, detta gäller inte vid punktering. Avgiften reserveras på lånekortet när cykeln hämtas och reservationen tas bort när cykeln lämnas tillbaka i samma skick som när den hämtades ut.

Elcykeln ska helst förvaras inlåst nattetid, alternativt väl fastlåst med hjälp av alla låsen. Skulle det uppstå några problem med elcykeln eller om ni har några frågor under utlåningstiden, kontakta biblioteket eller e-post:

lanecykel@danderyd.se

Du lånar och hämtar cykeln på biblioteket under öppningstiden. Lånetiden är max 3 dagar.

Nycklar

Det finns två nycklar till elcykeln. En nyckel går till själva cykellåset, precis som på en vanlig cykel, vid bakhjulet. Till detta lås finns en vajer som används för att låsa fast cykeln. Vajern tas av, sätts fast i till exempel. ett cykelställ eller en stolpe, sätts in i låsets vänstra sida och så låser man som vanligt. Den andra nyckeln går till batteriet som kan tas av när den ska laddas. Elcykeln klarar 50 kilometer på en laddning och om man behöver ladda den medföljer laddningskabel.

Att cykla elcykel

En elcykel drivs av en elmotor som startar när trampornas rotationshastighet känns av. Cykeln har flera växlar och en display som visar hur mycket batterikapacitet som finns kvar. När motorn är igång finns det tre olika drivlägen (low, normal och high) beroende på hur mycket hjälp som önskas, och det går även att cykla utan motorhjälp.

Batteriet på cykeln laddas upp via en laddningsdocka som lätt kopplas ur innan användning och återansluts alltid efter användning, så nästkommande användare har fullt batteri. Är batteriet helt urladdat tar det cirka 5-6 timmar att ladda upp. Den totala körsträckan för elcykeln cirka 50 kilometer, men kan variera något beroende på terräng, väder och temperatur.

Enligt EU-standard är maxhastigheten med hjälpmotorn 25 kilometer per timme. Både styre och sadel går att justera efter önskad höjd. Elcyklarna har pakethållare.

Kom igång

  1. Tryck på ON-knappen för att starta batteriet.
  2. Lägg plattan som hänger på nyckelknippan över displayen för att aktivera cykeln.
  3. Tryck på + knappen för att öka hjälpen och – knappen för att minska hjälpen från motorn vid cykling.

Utvärdering

När du lämnar tillbaka elcykeln kommer du att få fylla i en utvärdering om hur du upplevde cyklingen.

Ecoride cykel

I nuläget är det nya fina ecoride cyklar som utlånas. Mer information på Ecorides webbplats:

Ecorides.se

Kontaktinformation

Danderyds kommun

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 66, 182 05 Djursholm

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.