Båtar och hamnar

Kommunen upplåter plats för Danderydsbornas fritidsbåtar. Inom kommunen finns det 11 småbåtshamnar med cirka 1 500 båtplatser på vatten. Därutöver finns ett antal bojplatser inom vissa av hamnarna.

Både båthamnar och uppläggningsplatser administreras av båtklubbarna och arrenderas ut av kommunen. För att få båtplats anmäler du ditt intresse till aktuell båtklubb.

Förteckning över båtklubbar i Danderyd

Huvudansvarig för kommunens småbåtshamnar, fyrar, sjömärken och övriga funktioner för båtsporten är anläggningsavdelningen på Tekniska kontoret.

Förutom småbåtshamnar för fritidsbåtar finns även hamnar på Tranholmen och vid Svanholmen för Tranholmsbornas trafik till fastlandet.

Ramper för att lägga i båtar

Det finns ett antal iläggningsramper där allmänheten kan lägga i båtar. Ramperna finns i Framnäsviken (Svalnäsvägen), Långängsstrand vid Svanholmsparken, Nora Strand (Syrénvägen) och vid marina läroverket i Stocksund.

Bro till Tranholmen

Mellan Tranholmen och Stocksund är en vinterbro utlagd mellan den 1 november och den 15 april. Bron består av flytande pontoner. Vid sen islossning kan broflytten senareläggas.

Våren 2020: Tranholmsbron ligger kvar till 10 juni

Våren 2020 kommer flottbron mellan Tranholmen och Svanholmsparken ligga kvar till den 10 juni för att fungera som skolväg med anledning av covid-19. Ingen skolbåt erbjuds under vårterminen 2020.

Bron tas normalt bort den 15 april varje år och i samband med detta börjar den så kallade skolbåten att köra skolbarn till och från Tranholmen.

Bakgrunden till förändringen är smittspridningen av covid-19 och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att vi alla ska hålla ett avstånd till varandra. Skolbåten kan samla många personer på en relativt liten yta, fyra gånger per dag, till och från skolan. Detta skulle därmed strida mot dessa rekommendationer.

Bron gör det också möjligt för skolelever att ta sig hem på andra tidpunkter under skoldagen om det skulle behövas under rådande situation.

Detta innebär förändringen

  • Flottbron ligger kvar till den 10 juni 2020
  • Ingen skolbåt erbjuds elever på Tranholmen vårterminen 2020.
  • Tekniska kontoret ser till att bron märks upp ytterligare och har dialog med Sjöfartsverket om meddelande via UFS (Underättelse För Sjöfart).
  • Tekniska kontoret har en dialog med båtklubben TBK Brunnsbo om att de ordinarie bryggplatserna dröjer några veckor.
  • Sophämtningen kommer att utföras precis som vanligt på Tranholmen. Restavfall blir hämtat vid fastigheten. Matavfall lämnas i kärl utanför sophuset som vanligt.

Båtliv med gott samvete

Östersjön är ett unikt innanhav och dess vackra natur är något vi alla måste värna om. Här hittar du tips och information för ett båtliv med gott samvete.

Läs mer om hållbart båtliv

Kontaktinformation

Tekniska kontoret

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 74, 182 11 Danderyd

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.