Roslagsleden

Roslagsleden är totalt 190 kilometer lång och går längs vindlande skogsstigar och krokiga grusvägar genom vacker och delvis orörd roslagsnatur. Leden startar i Danderyd.

Roslagsleden är en del av en Europavandringsleden E6 som sträcker sig från Turkiet till Kilpisjärvi i norra Finland via Sverige.

Leden är markerad med orangemålade band runt träd. På några ställen finns pilar som visar vägen och avstånden. Vid varje etappstart och -slut finns en informationstavla. 

Roslagsleden erbjuder totalt 19 mils vandring i runrik forminnesbygd, genom orörda skogar med klara sjöar, i levande landsbygd, på historiska platser, i skyddad natur och längs en kust som bjuder på klippor, klappersten och sand vid ett oändligt vackert hav.

Leden är uppdelad i olika etapper. Här är ett förslag på en första etapp som går mellan Danderyd och Karby gård i Täby. Etappen är på totalt 15 kilometer.

Gå från Danderyd till Karby gård

Starten går invid korsningen mellan Edsbergsvägen och Enebybergsvägen i Danderyd. Du ansluter enkelt till Roslagsleden från Mörby centrum, genom att gå från tunnelbanestationen ner till starten vid Rinkebyskogen. Från starten intill Danderyds kyrka, med anor från 1400-talet, går Roslagsleden genom Rinkebyskogen fram till Rösjön. Vid Rösjöbadet finns åretruntöppen camping med stugor, servering, dusch med mera.

Därefter följer en ganska lätt vandring genom Rösjöns friluftsområde. Från Edsvikens norra ände upp till Hagby gård i Täby, går Roslagsleden längs med en av de gamla vikingavägarna. Runt Hagby gård finns bland annat gravfält från järnåldern och runstenar från 1000-talet.

Efter Hagby gård följer en vacker vandring längs Vallentunasjöns södra strand. Vid slutmålet för etappen, Karby gård, finns ett konstcentrum med bland annat konsthantverksbod. Karby gård har bussförbindelse och gångavstånd till Roslagsbanan.

Norrtälje kommuns beskrivning av etappen

Mer information om Roslagsleden

Roslagsleden och motionsspåren i kommunen är i huvudsak till för löpare och de som promenerar. (Cyklister hänvisas till det blåa mountainbike-spår som finns i Altorpsskogen.)

Svenska turistföreningen om Roslagsleden

Visit Roslagen om Roslagsleden

Informationsfilmer om Roslagsleden

Uppdaterad: 2019-06-27

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.