Danderyd nominerad till superkommun

2015-05-05 13:03

Danderyd är en av nio kandidater i slutstriden om titeln Årets superkommun. Priset delas ut av Dagens Samhälle i samband med Stora Samhällsgalan i slutet av maj.

Vilken kommun har högst sysselsättning? Vart flyttar folk? Och var är den kommunala ekonomin bäst? Svaren på dessa och ytterligare sju frågor ligger till grund för när Dagens Samhälle, för första gången någonsin, utser Årets superkommuner. Syftet med den årligen återkommande utnämningen är att uppmärksamma och lyfta fram de kommuner som har bäst förutsättningar att möta framtida samhällsutmaningar.

– Vi har jämfört samtliga svenska kommuner i termer av bland annat demografisk profil, befolkningstillväxt, sysselsättning, flyttnetto, inkomstutveckling och utbildningsnivå. Var för sig är variablerna intressanta, men tillsammans blir de något helt annat. Då ges bilden av vilka kommuner som verkligen har slagläge, säger Erik Juhlin, researchchef på Dagens Samhälle. 

–Danderyd har senaste två åren varit i topp på SKL:s öppna jämförelser för grundskolan, och i SCB:s medborgarundersökning är vi den kommun som når högst resultat som en ”plats att bo och leva på”. Nomineringen till Årets superkommun är ytterligare ett kvitto på att Danderyds kärnvärden valfrihet, mångfald och låg skatt uppskattas av dem som bor och verkar här, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tre kommuner utses till Superkommun  
En från vardera landsdel. Norrland, Svealand och Götaland:
För Norrland nomineras Kiruna, Luleå och Umeå.
För Svealand nomineras Danderyd, Solna och Sundbyberg.
För Götaland nomineras Härryda, Lomma och Mölndal.

Läs mer
Artikel i Dagens Samhälle

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Danderyd nominerad till superkommun

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.