Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Måltider i våra förskolor

På våra förskolor serveras lunch, mellanmål och frukt varje dag. Maten lagas i eget kök med kock eller levereras till ett mottagningskök.

Måltiderna som erbjuds är näringsrika och den äts i en trevlig miljö. Till lunch serveras en varierad kost med flera olika grönsaker. 

Måltiderna användas som ett pedagogiskt verktyg för att grundlägga en hållbar livsstil med hållbara matvanor – för både hälsan och miljön.

Måltidsplaneringen sker enligt de nationella råden för måltider till barn med fokus på bra mat, matglädje, gemenskap och en trivsam stämning.

Måltider i förskolan - riktlinjer och råd från Livsmedelsverket

Se veckans meny

Varje förskolas matsedel är kopplad till skolmaten.se och publiceras även i den digitala lärplattformen Vklass.

Skolmaten.se - Danderyds kommun

Källsortering och miljötänk

Matlagningen ska ha så liten klimatpåverkan som möjligt, med råvaror som i sin tillverkning har minsta möjliga koldioxidutsläpp, vilket i praktiken betyder fler fisk-, kyckling- och vegetariska rätter men färre korv-, gris- och nötköttsrätter.

Specialkost

Alla ska känna sig trygga i de olika situationer där vår mat serveras. Om ett barn av någon anledning inte kan äta den ordinarie kosten finns det möjlighet att få specialkost.

Vi följer Danderyds kommuns förbud mot nötter, jordnötter, mandel och sesam i våra lokaler.

Läs mer om vad som gäller kring specialkost

Krav-certifierat

I våra kök är minst 25 procent av livsmedlen godkända enligt Kravs regler. Det betyder att de vegetabiliska livsmedlen är ekologiska, att fisken är hållbart fiskad och att köttet är ekologiskt och Krav-märkt. Minst 50 procent av de godkända livsmedlen är Krav-märkta. Vårt kök har därmed en stjärna enligt Kravs certifiering.

Förskolornas matsvinn mäts och redovisas varje år för att öka medvetenheten och kunskapen kring hur matsvinnet kan minska. Det är ett viktigt bidrag till klimatet och FN:s mål i Agenda 2030 om att det globala matsvinnet ska halveras.