Specialkost

I Danderyds kommunala förskolor, skolor och fritidsverksamhet serveras mat som grundas på Livsmedelsverkets råd och rekommendationer. Såväl förskolebarn, elever, personal och vårdnadshavare ska känna sig trygga i de olika situationer där mat serveras.

Om du av någon anledning inte kan äta den ordinarie kosten finns det möjlighet att få specialkost. Samma regler gäller för alla förskolebarn, elever och personal.

Den ordinarie matsedeln används som utgångspunkt för alla koster.

Regler kring specialkost för utskrift

Medicinska skäl

Specialkost erbjuds vid livsmedelsallergier, överkänslighet eller när det finns andra medicinska skäl. För att få specialkost av medicinska skäl krävs intyg från behandlande läkare alternativt utdrag från medicinsk journal samt ett ifyllt formulär för specialkost.

Det är viktigt att barn med livsmedelsallergi eller överkänslighet har fått en korrekt diagnos så att rätt livsmedel kan erbjudas.

För specialkost på grund av andra medicinska skäl, till exempel påverkad tillväxt, fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som leder till svårigheter vid matsituationen, krävs intyg från behandlande läkare eller dietist alternativt konsultation med elevhälsans medicinska insats (EMI) samt ifyllt formulär för specialkost.

Religiösa och etiska skäl

Vid önskemål om specialkost av religiösa eller etiska skäl erbjuds lakto-ovo-vegetarisk kost (innehåller mjölk, ägg och vegetabilier) vid de tillfällen den ordinarie maten inte kan ätas. Ifyllt formulär för specialkost krävs.

Vi har inte möjlighet att erbjuda halal, kosher eller liknande. Specialkost kan inte heller erbjudas för olika dieter eller om man inte tycker om specifika livsmedel.

Detta ska lämnas in

Intyg från läkare, dietist eller EMI samt formulär för specialkost lämnas ifyllt till förskoleköket eller skolköket. Läkarintyget förnyas om behoven förändras samt vid byte av skola.

Formulär för specialkost

Formuläret för specialkost ska förnyas varje år i samband med läsårsstart. Tänk på att om du inte lämnar in ett nytt formulär för specialkost i början av varje läsår, förutsätter kökspersonalen att du inte längre behöver specialkost.

Avanmälan av specialkost

När du inte längre behöver specialkost, vid sjukdom, frånvaro eller vid byte av förskola eller skola kontaktas köket senast klockan 08:00 samma dag för avanmälan av specialkost.

Glöm inte att kontakta köket när du återigen behöver specialkost.

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Barnomsorg, skola och utbildning. Ärendet loggas i vårt ärendesystem och lämnar du dina kontaktuppgifter kan du följa hur ärendets hantering går.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2023-03-09

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.