Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Portfolio - Ungt Fokus

Här kan ni läsa om större event och åstadkommelser vi genomfört i Ungt Fokus.

Hype Festival

Entrén till demo kultur- och aktivitetshus, pyntad inför Hype festival

För första gången någonsin samlade vi Danderyds unga på ett och samma ställe för ett episkt event fyllt av live-akter, utställare, och aktiviteter. 

Visionen

Bakgrunden och motiveringen till eventet kom från Stockholmsenkäten 2022, som visade att deltagandet i föreningsaktiviteter och besökandet på ungdomsmötesplatser minskar tidigare bland tjejer än killar. 

Resultaten indikerade även en ökad psykisk ohälsa och en snabbare ökning i användningen av ANT (alkohol, narkotika och tobak) bland flickor. Genom Hype Festival ville vi stödja och inspirera unga tjejer mot en meningsfullare fritid och därmed bidra till en positiv förändring. 

Läs mer om Stockholmsenkäten här

Resultatet

Hårstyling på hype festival

Efter över ett års planering, med hjälp av fantastiska sponsorer, live-akter, föreningsliv och utställare fick vi till ett fullspäckat event med över 300 besökare, där majoriteten var tjejer. Nu pågår en utvärderingsprocess för att avgöra hur vi tar resultatet vidare. 

 

Vattenlägret

En fritidsledare sitter på bryggan i stocksunds hamn och tar in en optimistjolle. I vattnet ser vi barn paddla i kajaker och kanoter, och på bryggan ligger åror, flytvästar och skor.

Vattenlägret i Stocksunds hamn pågick i ca 20 år i vår regi och riktar sig till åk 4-7. Det har under alla år varit en oerhört uppskattad verksamhet och varit fullsatt år efter år, med många deltagare som återkommit flera år i rad.

Varje år var det totalt 80st deltagare, maxgränsen är 40st/vecka.

Citat från föräldrar vars barn har deltagit på lägret

"Vill bara framföra ett stort tack till alla ledare o arrangörer av årets Vattenläger. Ni har överträffat alla förväntningar och min dotter har kvittrat som en lärka efter varje dag."

"Stort tack till ett mycket lyckat läger! Roliga aktiviteter, ”häng”, nya kompisar och framförallt bra stämning (inga hårda toner/mobbing).
Mycket lyckat! Hoppas på en upprepning nästa år.”

”Det här lägret blir ett minne för livet. Mina barn har sagt att de aldrig någonsin haft det så roligt som under denna vecka hos er!”

 

Mitt samtal/Mina frågor

En ungdom och en fastighetsskötare som sitter i varsin fåtölj och skrattar

År 2021 firade Danderyds kommun 100-års jubiléet av införandet av allmän och lika rösträtt. Som en del av detta firande deltog ungdomar på Fritidsträffen i öppna samtal med en handplockad uppsättning personer i syfte att främja yttrandefrihet och öppen kommunikation.

Vi ser fortfarande idag att ungdomar med funktionsvariation mer sällan än andra ungdomar får möjlighet att komma till tals i det offentliga rummet. Detta ville vi ändra på! Vi döpte projektet till ”Mitt samtal/Mina frågor” eftersom vi ville betona att det är ungdomarnas tankar och frågeställningar som är i fokus.

Målet var att skapa verkliga möten mellan två individer på lika villkor. Resultat blev den här filmen som skildrar fem inspirerande samtal mellan ungdomarna och bibliotekarien Susann, prästen Jenny, ICA-handlaren Sandra, fastighetsansvarig Sven och senioransvarig Anna. Vi hoppas att ni får ta del av den rakhet, nyfikenhet och frågvishet som vi i personalen möts av dagligen. Känslan av filmen är menad att vara upplyftande och kärleksfull.

Se hela filmen här

Se en kortare version av filmen här