Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Skolrestaurangen

Hösten 2013 slog Restaurang f upp sina dörrar för första gången. Då hade man under ett år renoverat och byggt om både kök och matsal på Fribergaskolan. Resultatet är en modernt inredd restaurang med ett toppmodernt kök.

Välkommen till Restaurang f – Fribergaskolans matsal och kök där man alla skoldagar ser till att laga bra och näringsriktig mat åt sina gäster. Som alla vet så är måltiden en viktig del av elevernas skoldag. För att de ska orka med att ta till sig all kunskap som de får under lektionerna krävs att de får en fullvärdig måltid mitt på dagen som ger ett bra näringstillskott.

De som har Restaurang f som sin arbetsplats är Martin, Gunilla, Ganimete och Johanna. Tillsammans arbetar de varje dag för att skapa en av regionens bästa skolrestauranger. De serverar lunch till ca 600 gäster och genom att skapa en varierande meny med influenser från hela världen försöker de tillfredsställa sina gästers förväntningar varje dag. Maten ska vara smakrik, se bra ut och dofta gott. Den ska helt enkelt påverka alla sinnen på ett positivt sätt.

På menyn finns alltid flera alternativ att välja på varav en rätt är vegetarisk samt att de erbjuder en dagens soppa varje dag. Förutom den varma maten ser de till att servera en varierande salladsbuffé med både rena grönsaker och olika blandningar, allt för att ge gästerna en möjlighet att få i sig en komplett och näringsriktig måltid. Som dryck kan man välja på ekologisk mjölk eller vatten. Till alla måltider serveras även smörgåsmargarin och bröd, några dagar då och då är det färskt mjukt bröd som bakas på plats i skolans kök.

Skolrestaurangen har uppmärksammats av White guide Jr med en nominering till “Årets skolrestaurang” 2015 som en av 30 skolrestauranger av sammanlagt 300 testade. Det blev en slutlig 18:e plats vid den årliga prisutdelningen. .

Den som ansvar för restaurangens verksamhet idag är Martin Atterlönn, en kökschef med en lång erfarenhet från både restaurangkök och storkök.

Restaurang f är sedan slutet av 2013 en KRAV-certifierad skolrestaurang på nivå 1, det vill säga att 25% av livsmedelsinköpen ska utgöras av KRAV-certifierade produkter samt MSC-märkta och ekologiska varor.

Just miljöarbetet är en är en av byggstenarna i den verksamhet som bedrivs i skolköket. I hela verksamheten har man en strävan att minska miljöpåverkan både i produktion och i matsalen. Valet av livsmedel är också det en stor del i det miljöarbetet. Man jobbar aktivt med att anpassa matsedeln efter säsong och att öka andelen ekologiska livsmedel. De som arbetar på Restaurang f strävar efter att laga mat som har låg miljöpåverkan och all mat lagas på plats i det egna köket. De är noga med vilka råvaror som används och minimerar mängden helfabrikat för att kunna erbjuda en bra skolmåltid. Så långt som det är möjligt använder de sig av svenska råvaror, speciellt när det gäller de animaliska produkterna.

Självklart återspeglas miljötänket även när det kommer till sophanteringen. Man sorterar alla sopor vilket även inkluderar sortering av matavfall för återvinning till biogas. Tillsammans med gästerna strävar man efter att minimera svinnet och därmed matavfallet.

Restaurangens matsedel kan man hitta på Vklass

Om du har några frågor kring verksamheten i Restaurang f så kan kökschefen Martin nås på:
martin.atterlonn@danderyd.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.