Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Stipendiater och hedersplakett 2021

Här presenteras samtliga 2021 års stipendiater och mottagare av hedersplakett för kulturgärning. Grattis!

Kulturstipendiater 2021

Felix Pellbäck vid flygeln.

Felix Pellbäck, musik/komposition – 10 000 kr

Motivering: Felix Pellbäck tilldelas stipendium för kompositionen Tre pulsslag i tre satser för cello och piano. Med en omfattande referensram inom dirigering, piano och körsång ger Felix uttryck för en ovanligt mogen och utvecklad musikalisk förståelse och teknisk färdighet. Väl genomförd tematik och tonspråk ger de båda instrumenten generöst utrymme för såväl individuellt uttryck som dynamisk dialog sinsemellan. Det är ett sammansvetsat verk som imponerar både i detalj- och helhet, men som även berör känslomässigt.

Att vid 18 års ålder visa så stor talang och färdighet i komponerandet är anmärkningsvärt nog. Men Felix besitter även en känslomässig och mänsklig lyhördhet och generositet som griper tag i en, och ger anledning till hopp och framtidstro för återväxten inom klassisk komposition. Vi vill uppmuntra Felix att ge sig hän åt alla sina musikaliska discipliner, och våga fortsätta stå i både sin ambitiösa, såväl som ödmjuka relation till musiken

Sofia Eriksson, konst - 5000 kr

Motivering: Fortsätt, fortsätt, fortsätt!!! Vi vill se mer!! Fantastisk teknik och underbara bilder. Låt inte någon styra hur och vad du gör. Utgå från din egen drivkraft… vi är så nyfikna på att se andra motiv och se om du vågar stanna innan målningen är helt realistisk (fotografisk)! Kom gärna med i Danderyds Konsthall… och du är så välkommen att anmäla dig till Danderyds Konstrunda i höst!

Emma Jonek, konst - 5000kr

Motivering: Magiskt!! Fortsätt som du gör! Testa olika material. Våga fortsätta när det inte blir som du tänkt och fortsätt våga stanna när du har en känsla. Det funkar så bra!!! Det är kul att se din bredd och din tekniska höjd! Du är så välkommen att anmäla dig till Danderyds Konstrunda i höst och bli medlem i Danderyds Konsthall!!

Melker Lindgren, konst – 4000 kr

Saga Felicia Formo, musik/sång – 3500 kr

Erik Stöhr, musik/klarinett – 3500 kr

Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou, litteratur - 2500 kr

Cecilia Hökstrand, konst - 2500 kr

Fredrika Elming, konst - 2000 kr

Hjalmar Nyquist, konst/foto – 2000 kr

Evelina Tinoco Steneros, konst - 2000kr

Filip Andersson, musik/musikproduktion - 1000 kr

Ivar Hagelin, musik/piano - 1000 kr

Adam Råstrand, musik/piano - 1000 kr

Filip Normell, musik/piano - 1000 kr

Ella Haglind, musik/kontrabas - 1000 kr

Flora Lagercrantz, musik/tvärföljt - 1000 kr

Thea Starrost, musik/piano - 1000 kr

Maja Sandkull, teater - 1000 kr

Läs alla motiveringar här

Hedersplakett för kulturgärning 2021

Porträtt på Franciska och Monica som får hedersplakett för kulturgärning 2021.

Franciska Sieurin-Lönnqvist

Motivering: Franciska Sieurin-Lönnqvist tilldelas Danderyds kommuns hedersplakett för sitt engagemang i Danderyds hembygdsförening där hon är en av de drivande krafterna.

Franciska är medredaktör till boken ”Den lilla trädgårdsstaden Danderyd”, som hon också formgivit och där hon bland annat dokumenterat några av de sista sportstugorna som hör till områdets ursprungliga bebyggelse. Hon arbetar även med den fullödiga medlemstidningen Danderydiana samt ansvarar för föreningens bildarkiv som hon utvecklar. Franciska arbetar aktivt med att både bevara västra Danderyds historiska arv och för föreningens framtid.

Monica Frumerie

Motivering: Monica Frumerie tilldelas Danderyds kommuns hedersplakett för sitt mångåriga bidrag till föreningslivet i Danderyd, nu som ordförande i Danderyds arkivförening.

Monica brinner för bevarandet av Danderyds föreningars historiska arv som finns i arkivföreningens lokaler i Djursholms vattentorn. Monica är också en av dem som sett till att Danderyds arkivförening deltar i en nationell arkivundersökning om hur situationen med Covid-19 har påverkat de lokala föreningarna, svaren bevaras i en så kallad minneskapsel för kommande generationer. Arbetet som Monica Frumerie leder i Danderyds arkivförening är ett ovärderligt bidrag till bevarandet av Danderyds lokalhistoria.

Ungdomsledarstipendiater 2021

Kultur- och fritidschefen delar ut blommor till ungdomsledaren Amy från Stocksunds scoutkår.

Amy Svanberg, Stocksunds Scoutkår

Motivering: Stocksunds scoutkår höll på att dö ut runt 2013 – 2014. Ett antal ledare som också var föräldrar lyckades vända trenden. Amy har varit medlem i scouterna i Stocksund i många år. Hon är den ende scout från ”en tidigare generation” som varit kvar och har blivit ledare för nya unga scouter. Det är väldigt viktigt för de unga scouterna att ha andra ledare än olika föräldrar och Amy har varit en viktig del i att kåren överlevde. Nu har föreningen över 40 scouter och fortsätter växa.

Kultur- och fritidschefen delar ut blommor till ungdomsledare Alyona Teterukovsky från Enebybergs IF Konståkning.

Alyona Teterukovsky, Enebybergs IF Konståkning

Motivering: Alyona började sin konståkningskarriär I EIF:s skridskoskola när hon var liten och har sedan dess varit föreningen både trogen samt hjälpt till att utveckla verksamheten. Hon utvecklade sin konståkningsförmåga upp till att tävla i klassen Junior A, där hon försvarade föreningens färger med bravur. Tyvärr satte en knäskada sedan stopp för den aktiva karriären, men Alyona har därefter fortsatt att bidra till EIF som tränare.

Hon har kontinuerligt vidareutbildat sig som tränare inom Svenska Konståkningsförbundet och är en mycket uppskattad tränare på alla nivåer. Många av hennes elever har utvecklats stark från nybörjare till tävlingsåkare och hon kan träna alla EIF Konståkningsåkare och gör det med den äran.

En viktig komponent i Aloynas tränarskap är att hon ser varje individ och hittar tiden både på isen och utanför, för att skapa ett nära samarbete och förtroende. Förutom med åkarna är Alyona också en mycket uppskattad kollega i EIF:s tränarteam. Hon ställer alltid upp och gör det med ett varmt leende på läpparna. Föreningen är oerhört glada över att få ha Alyona i EIF Konståkning och vill på detta sätt uppmärksamma hennes lojalitet och brinnande intresse för att utveckla Danderyds barn och ungdomar inom sporten konståkning.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.