Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Stipendiater 2023

Kultur- och fritidsnämnden utser varje år ett antal mottagare av kommunens kulturstipendium, ungdomsledarstipendium samt hedersplakett för kulturgärning. Här är de som belönades 2023!

Kulturstipendiater 2023

Totalt sjutton ungdomar delar 2023 på kommunens kulturstipendium. Stipendiaterna fick dela på totalt 50 000 kronor.

Yufeng Pan, musik/piano – 8 000 kr

Yufeng Pan vid sitt piano.

Ur juryns motivering:

Yufeng Pan formligen exploderar i sina stycken av Chopin och Gershwin genom en enastående teknisk nivå för sin ringa ålder, både i den rent fysiska fingerfärdigheten, men även genom det strukturella genomförandet. Men för oss i juryn blev beslutet tydligast, när Yufeng vid mer emotionell, musikalisk coachning visade exceptionell nyfikenhet, flexibilitet, och omedelbart expanderad uttrycksförmåga.

Alexander Wraneus, konst/måleri – 5 000 kr

Ur juryns motivering: 

Alexander Wraneus har en kombination av mognad och barnasinne som han beskriver tillsammans med förmågan och nyfikenheten att använda flera olika tekniker, och det är utmärkta egenskaper för att komma långt inom konsten.

Emma Isaksson Jonek, konst/måleri – 4 000 kr

Ur juryns motivering:

Emma Isaksson Jonek har ett finstämt måleristiskt uttrycksätt. Hennes två målningar visar känslig färghantering och medveten komposition i bilderna.

Övriga stipendiater

Elisa Babelon, konst/måleri – 3 000 kr

Ivan Fomin, musik/komposition – 3 000 kr

Erik Stöhr musik/klarinett – 3 000 kr

Greta Qvennerberg, konst/måleri – 3 000 kr

Anton Volkov, musik/fiol – 3 000 kr

Ebba Eriksson, konst/digitalt måleri – 2 000 kr

Leo Kautsky, konst/måleri – 2 000 kr

Flora Lagercrantz, musik/tvärföljt – 2 000 kr

Samuel Lind, konst/måleri – 2 000 kr

Hugo Magnusson, musik/piano – 2 000 kr

Erik Mettävainio, litteratur/poesi – 2 000 kr

Loke Nybell, konst/måleri – 2 000 kr

Siri Pettersson, musik/sång – 2 000 kr

Filip Stevanovic, musik/egna låtar, gitarr – 2 000 kr

Alla motiveringar

Läs alla motiveringar för årets kulturstipendiater här

Hedersplakett för kulturgärning 2023

Gunhild Sällvin får blommor av Håkan Arfewedson, fd kultur- och fritidschef.

Danderyds kommuns hedersplakett för kulturell gärning tilldelas Gunhild Sällvin. På bilden syns Gunhild när hon får blommor av kultur- och fritidschef Håkan Arfwedson (som gick i pension den 26 maj 2023).

Ur juryns motivering: 

Som en av initiativtagarna till Stocksundsbibliotekets Vänförening, och dess ordförande under trettio år fram till våren 2022, har Gunhild Sällvin varit en sammanhållande och drivande kraft för vänföreningens verksamhet och utveckling och haft avgörande betydelse för bevarande och utveckling av det lokala biblioteket och kulturintresset kring bok och litteratur i Stocksund.

Vänföreningens programverksamhet har under Gunhild Sällvins ledning inneburit att oräkneligt antal författare har framträtt och givit kommunens invånare inspiration och direkt kontakt med samtidslitteraturen.

Läs hela motiveringen

Ungdomsledarstipendiater 2023

Årets ungdomsledarstipendium tilldelas Karina Melander från Danderyds karateklubb och Jennifer Molin från Djursholms allmänna skridskoklubb. Stipendiaterna delar på 15 000 kr.

Ur juryns motiveringar: 

Karina Melander kom till Danderyds karateklubb som vuxen. Hon fattade snabbt tycke för klubben och dess fokus på fysiskt och psykiskt välmående. Under åren har hon kommit att alltmer bli en av de viktigaste stöttepelarna i klubbens verksamhet. Vid sidan av rollen som instruktör administrerar och organiserar Karina barn- och ungdomsaktiviteterna på ett föredömligt sätt. Karina ställer alltid upp och lägger en mycket stor del av sin fritid på DKK. Hennes stora hjärta gör att hon inte bara ser varje elev utan också varje förälder. 

Jennifer Molin har under många år varit en mycket engagerad huvudtränare för DASK, Djursholms allmänna skridskoklubb. Jennifer är framför allt ansvarig för klubbens tävlingsgrupper för barn och ungdomar. Jennifer har alltid många nya spännande idéer om hur åkarna ska kunna utvecklas som individer och idrottare, från kull till Cirque du solei. Under 2022 har Jennifer lyckats får fram två DASK åkare att kvalificera sig till SM vilket är en mycket stor bedrift för både åkare och tränare, men även för DASK.

Läs hela motiveringarna

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.