Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Stipendiater 2022

Kultur- och fritidsnämnden utser varje år ett antal mottagare av kommunens kulturstipendium, ungdomsledarstipendium samt hedersplakett för kulturgärning. Här är de som belönades 2022!

Kulturstipendiater 2022

Totalt tretton ungdomar delade 2022 på kommunens kulturstipendium. Stipendiaterna fick dela på totalt 50 000 kronor.

Läs alla motiveringar för årets kulturstipendiater här

Herman Pellbäck, musik/piano – 10 000 kr

Herman Pellbäck vid sitt piano.

Herman har ett inneboende allvar i sitt självuttryck som musiker. Den höga ribban han lägger för sig själv förringas bara av den egna snarast omåttliga potentialen för både teknisk och konstnärlig utveckling.

Rebecka Husberg, musik/låtskrivare/sång/piano – 6 000 kr

Rebecka Husberg sitter i en trappa.

Rebecka lyser upp rummet med sin vakna, nyfikna, generösa personlighet. Den lekfullhet med vilken hon tar sig an musicerandet matchas av en ambitiös nivå i jakten på innerligt och äkta uttryck.

Lea Thelander, konst/måleri/skulptur – 5 000 kr

Kulturstipendiat Lea Thelander åker tunnelbana.

Leas kreativitet och lust att pröva olika tekniker kommer kunna ta henne långt inom konsten. Leas tre helt olika bidrag är så fint utförda och inspirerande att titta på.

Sofia Trende, konst/måleri – 5 000 kr

Närbild på Sofia Trende.

Sofia har redan kommit långt i sitt konstnärskap. Stor bredd i måleri och tecknande men också mycket fin färghantering och känsla för komposition.

Nathalie Jendi, Konst/sömnad/mode – 4 000 kr

Clara Solomin, musik/piano – 4 000 kr

Viola Östergren, musik/fiol – 4 000 kr

Maja Ahlström, konst/måleri – 3 000 kr

Leo Anckarman, konst/måleri – 3 000 kr

Flora Lunding, konst/måleri – 3 000 kr

Mara Brusis, balett – 1 000 kr

Selma Fägersten, konst/måleri – 1 000 kr

Livia Hedung, konst/måleri – 1 000 kr

Hedersplakett för kulturgärning 2022

Danderyds kommuns hedersplakett för kulturell gärning tilldelades Gunnar Andren och Eivor Niklasson.

Gunnar Andrén i hög hatt håller tal.

Gunnar Andrén tilldelas Danderyds kommuns hedersplakett för hans värdefulla och mycket uppskattade gärning inom hembygdsvården och övrig kulturell verksamhet. Det gäller framför allt hans engagemang i hembygden och föreningslivet, för bevarandet av det historiska arvet, samt den framgångsrika kampen för Cedergrenska tornets bevarande. Gunnar är tidigare ordförande i Sällskapet Amorina, där han numera ingår i föreningens arkivkommitté, och har varit ledamot i Danderyds arkivförening sedan föreningen startades.

Gunnar Andrén har under flera decennier gjort värdefulla, bestående och mycket uppskattade insatser för kommunen och dess invånare inom den kulturella verksamheten.

Kultur- och fritidschefen delar ut blommor till Eivor Niklasson.

Eivor Niklasson tilldelas Danderyds kommuns hedersplakett för mångåriga och betydelsefulla kulturgärningar för naturen i Danderyd. Genom sitt engagemang i Naturskyddsföreningens lokalkrets i Danderyd, där hon med stor skicklighet varit ordförande under nitton år, har Eivor aktivt medverkat till bevarandet av kulturhistoriska miljöer och en levande kulturbygd och starkt bidragit till att behålla kommunens karaktär av trädgårdsstad med attraktiva grönområden och vattenmiljöer.

Under pandemin har naturens betydelse för Danderydsbornas hälsa och välmående blivit extra tydlig och Eivor Niklassons stora engagemang har bidragit till att kommunens invånare har tillgång till naturen och dess hälsofrämjande egenskaper i närområdet i hemkommunen Danderyd.

Ungdomsledarstipendiater 2022

Årets ungdomsledarstipendium tilldelades Angela Fjelde från Danderyds SK Volleybollförening och Johan Maurin från Täby Flyers, amerikansk fotboll. Stipendiaterna delar på totalt 15 000 kr.

Kultur- och fritidschefen delar ut blommor till Angela Fjelde.

Angela Fjelde har under året varit ansvarig för att utveckla de två träningsgrupper hon har hand om på ett suveränt sätt. Hon är väldigt populär hos barnen och föräldrarna. Hon förenar disciplin och värme och får alla att känna sig välkomna. Dessutom är hon en god administratör.

Kultur- och fritidschefen delar ut blommor till Johan Maurin.

Johan Maurin har under många år varit engagerad som barn- och ungdomsledare. Från 10 års ålder har han följt sin grupp med spelare, som nu börjar närma sig vuxenlivet. Många, för att inte säga alla, har dragit nytta av Johans ödmjuka och närvarande ledarskap, i utvecklingen som individer och idrottare.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.