Till innehållet
Översätt

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation

Harpa, Harpa- och Folkmusikverkstad

Harpan har i alla tider trollbundit med sin magiska klang och förekommer ofta i sagor och sägner.

Harpan är ett fantastiskt instrument därför att det både är ett tacksamt nybörjarinstrument och ett avancerat instrument med rika klangmöjligheter som passar i de finaste salonger. Man kan spela i alla genrer så som klassisk musik, jazz och folkmusik. Det finns många olika typer av harpor: Pedalharpan eller konsertharpan används till klassisk musik och jazz, både i orkester eller som solo instrument. Den keltiska harpan har klaffar istället för pedaler och är mindre. Den används med fördel i bla folkmusiken, i tidig musik, barockmusik mm.

Undervisningen

För elever i åk 2 finns "Harpaverkstad". Där får du på ett lekfullt sätt lära dig grunderna. Vi spelar, sjunger och rör oss till musik. Instrument finns på plats (ej hemlån). Musikaliska framträdanden är också en del av undervisningen.

För elever från åk 3 och äldre finns "Harpa Studio". Du kan starta i Harpa Studio som nybörjare eller som fortsättare, förutsatt att du gått Harpaverkstad tidigare. Du behöver ej ta med instrument till lektionen utan spelar på kulturskolans harpor. Däremot är det en fördel om du har ett instrument hemma. Ett fåtal instrument finns att hyra från kulturskolan.
Du som spelat ett tag och vill satsa lite mer kan söka till vårt utökade program som heter "Harpa - ensemblelinje". Om du blir antagen som linjeelev får du möjlighet till två lektioner i veckan. Förutom din vanliga lektion, blir det en ensembellektion. Du övar aktivt hemma och blir allt mer självständig i din instudering. Du får i gengäld möjlighet att framträda som solist på våra konsterter.

Ämnesplan harpa

Lokaler

Harpelever som går Studio eller Ensemblelinje undervisas i huvudsak i Kulturskolans lokaler på Danderydsgården, Noragårdsvägen 27. Harpaverkstad finns på Vasaskolan, Djursholm.

Instrument

Via Kulturskolan har du möjlighet att till en början hyra en harpa, du betalar då en terminshyra.

Information om att hyra instrument

Harpaverkstad (8 år)

Harpaverkstad vänder sig till barn i åk 1 och 2. Syftet är att på ett lekfullt sätt lära sig börja spela på harpa. Lektionen består av spel på instrument, lek och sång. Barnen får en bra allmänmusikalisk grund så att de senare kan välja valfritt instrument eller annan konstform. Vi framträder även under läsåret. Instrument finns på plats (ej hemlån) och ingår i kursen.

Folkmusikstudio/ensemble (9-19 år)

Harpastudio (9-19 år)

Harpastudion vänder sig till dig som fyllt 9 år (åk 3) eller är äldre och vill lära dig spela harpa. Vi spelar musik utifrån gruppens intresse och nivå, vi lär oss grunderna för improvisation och komponering. I huvudsak gehörsspel men på sikt även efter noter. För så väl helt nybörjare som för dig på en mer avancerad nivå. Det är en fördel om du har eget instrument, via Kulturskolan finns ett fåtal harpor att hyra under en begränsad tid.

Ensemblelinjen – harpa (10-19 år)

Att gå på ensemblelinjen innebär att du har ett större engagemang där du förväntas vara en aktiv del av ensemblen. Du har möjlighet att utvecklas snabbare, bli bättre på ditt instrument och får delta i ett socialt sammanhang. Medlemmarna i ensemblen har två lektionstillfällen varje vecka, varav det ena är ensemblerepetition. Kontakta din lärare om du är intresserad så kan ni tillsammans avgöra om det passar dig.