Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Unga skådespelare

Danderyds kulturskola har och har haft många duktiga skådespelare i sina teaterkurser. Tre av dem är Alva, Jacob och Elisabeth som, utöver all teater på Danderyds kulturskola, också jobbar med teater och film. Vi sågs på Danderydsgårdens Stora Scen där de brukar ha sina teaterlektioner så att de kunde få berätta lite om hur det är att gå på teater på kulturskolan och att jobba som skådespelare.

 

Kan ni först berätta lite om vad ni jobbar med som skådespelare?

Elisabeth började med att spela in en TV-serie på barnkanalen som heter Zombie och nu så har hon nyligen spelat in årets julkalendern, där hon har en av huvudrollerna. “När jag var liten så var min största dröm att komma med i julkalendern!”

Alva jobbar på Junibacken som skådespelare och artist. Hon sjunger, dansar och spelar teater som Pippi Långstrump. “Pippi är ju den rollen jag spelar, men ibland får jag hoppa in som andra roller under repetitioner och sånt - det är kul!”.

Jacob har spelat in tre säsonger av TV-serien Bonusfamiljen och även dubbat en del barnserier för barnkanalen. Han har även varit med i Mozarts Requiem på Folkoperan. “De gjorde om den så att det liksom var vi barn som drev föreställningen” berättar han.

De började alla spela teater på Danderyds kulturskola. “Jag visste ju ingenting om teater innan jag började här” säger Jacob. “Man har verkligen lärt sig att spela och så; vad man ska använda för knep och att jobba med känslor och sånt”. Alva och Elisabeth håller med; de var alla nybörjare när de började på kulturskolan och känner att de lärt sig mycket på teaterlektionerna.

Tre bra saker med teatern på kulturskolan?

“Teatersalen!” säger någon, de andra instämmer. “Att vi alltid prövar nya saker och att stämningen är på topp.” tycker Jacob. “Manusen vi gör är bra och det är bra ihopsatta grupper” säger Elisabeth. “Det finns alltid kakor i foajén!” utbrister Alva. “Och det är kul med teater” tillägger hon och ler.

Har ni några speciella minnen från kulturskolan?

Alva berättar att hon var jättesjuk under en föreställning. Hon fick mima medan teaterläraren fick läsa replikerna högt. “Andra föreställningen var jag tvungen att stanna hemma, då hade jag spytt”.

Elisabeth minns när hon blev konstigt sjuk; “jag var inte snorig, men jättehes. Man knappt hörde vad jag sa. Teaterläraren fick upprepa vad jag sa för alla. Det var jobbigt, men kul. Mitt under repliker kunde jag få en voice-crack och det tyckte publiken var roligt”.

“Jag var sjuk och hade feber”. Berättar Jacob. “Jag tog Alvedon och spelade föreställningen ändå. Så ringde brandlarmet under föreställningen och vi fick utrymma lokalen. Det var inte så kul då, men roligt att skratta åt efteråt.”

Alva och Elisabeth instämmer. “Dom jobbiga minnena gör det speciellt, det är sånt man gråter över då, men skrattar åt i efterhand”. säger Elisabeth och skrattar.

Alla tre fortsätter att berätta om teaterminnen; om föreställningar som gått jättebra eller som gått snett. Om auditions och om repetitioner. Tillslut måste vi avsluta intervjun, trots att det finns mycket mer att prata om.

Har ni några tips till någon som funderar på eller ska börja teater?

“Fundera inte, gör de bara!” säger Jacob. “Börja!” ropar Alva och Elisabeth.

Jacob Lundqvist, Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou och Alva Bergström, intervjuades våren 2019 av Kulturskolans teaterpedagog, Elias William-Olsson