Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Blåsinstrument, brass- & flöjt/blåsverkstad

På ett blåsinstrument kan man spela all slags musik, från den allra ljusaste lilla flöjten till den allra mörkaste stora tuban. Alla blåsinstrumenten är dessutom utmärkta som solo- och orkesterinstrument och passar i de flesta musikstilar.

Undervisningen

Blåsinstrumenten är av två slag, och hos oss kan du spela träblåsinstrumenten tvärflöjt, oboe, klarinett och saxofon eller bleckblåsinstrumenten trumpet, valthorn, trombon och tuba.

För elever i åk 2 finns Brassverkstad, Träsblåsverkstad samt flöjt- och blåsverkstad, där får du på ett lekfullt sätt och i en lite större grupp prova på och lära dig grunderna. Lektionerna innehåller olika moment som spel, sång, rytm- och pulsövningar. Framträdanden ingår också i undervisningen.

Är du lite äldre eller redan vet vilket instrument du vill spela, så har vi mer traditionell undervisning i mindre grupper. Efter något år har du möjlighet att välja orkester, då spelar du två gånger i veckan samt övar aktivt hemma.

Undervisning erbjuds i följande instrument:

Brassinstrument: Valthorn, Trumpet, Trombon, Tuba, Baryton

Ämnesplan Brass

Träblåsinstrument: Tvärflöjt, Klarinett, Saxofon

Ämnesplan Flöjt

Instrument

Via Kulturskolan har du möjlighet att till en början hyra ditt blåsinstrument.

Så här ser instrumenten ut

Brassverkstad (8 år)

Brassverkstad är för dig som går i åk 2 på Eneby- eller Baldersskolan, lektionen är direkt efter skoldagens slut. Syftet med Brassverkstad är att på ett lekfullt sätt lära sig grunderna på instrumenten; valthorn, kornett och baryton. En brasslärare och en rytmiklärare håller i undervisningen. Vi framträder även under läsåret. 

Träblås-, Flöjt- och Blåsverkstad (8 år)

Trä-, flöjt- och blåsverkstad vänder sig till barn i åk 2 och ges ute på vissa skolor. Lektionerna ligger i anslutning till skoldagen. Syftet är att på ett lekfullt sätt lära sig börja spela ett träblåsinstrument (tvärflöjt, klarinett och saxofon). Lektionen består av spel på instrument, lek och sång. Barnen får en bra allmänmusikalisk grund så att de senare kan välja valfritt instrument eller annan konstform. Vi framträder även under läsåret. Instrument finns på plats (ej hemlån) och ingår i kursen.

Blåsstudion (9-20 år)

Blåsstudio är för dig som går i åk 3 eller är äldre och vill lära dig spela något blåsinstrument. Det finns grupper för så väl helt nybörjare som till en mer avancerad nivå. Du har en grupplektion i veckan och uppträder minst en gång per läsår.

Orkesterlinjen (10-20 år)

Att gå på Orkesterlinjen innebär att du har ett större engagemang där du förväntas vara en aktiv del av orkestern. Du har möjlighet att utvecklas snabbare, bli bättre på ditt instrument och får delta i ett socialt sammanhang. Medlemmarna i orkestern har två lektionstillfällen varje vecka, varav det ena är orkesterrepetition. Kontakta din lärare om du är intresserad så kan ni tillsammans avgöra om det passar dig.

Våra orkestrar

Kontakt

Har du frågor eller funderingar, kontakta någon av våra lärare!

Magnus Hedenborg (trumpet, trombon, valthorn, tuba, Brasslek Enebyskolan)
magnus.hedenborg@danderyd.se

 

Staffan Findin (trumpet, trombon, valthorn, tuba, Brasslek Balder/Enebyskolan)

staffan.findin@danderyd.se

Kajsa Apel (flöjt, flöjtlek)

kajsa.apel@danderyd.se

Daniel Gahrton (klarinett, saxofon, träblåsverkstad)

tobias.hellman@danderyd.se

Maria Uddunge (flöjt, blåsverkstad)

maria.uddunge@danderyd.se