Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Spetsmatte - matte för dig som älskar att räkna!

Gillar du matte? Når du höga resultat i matte? Gillar du ett högt studietempo? Då är Mörbyskolans spetsutbildning i matematik något för dig! Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda spetsutbildning i matematik - eller spetsmatte som vi kallar den.

Spetsutbildningen i matematik är till för dig som är extra duktig i ämnet och som vill ha större utmaningar i matematik. De elever som läser spetsmatte hos oss har alla samma ambitioner och målmedvetenhet i matteämnet. Det leder till riktigt goda resultat! Spetsmatten ger dig både fördjupade och breddade kunskaper i ämnet - och det tillsammans med andra som är lika intresserade av matte.

Elever som läser spetsmatematik läser in hela högstadiekursen i årskurs 7 och 8. I årskurs 9 går vår undervisning över till gymnasiematten som man läser på natur- och teknikprogrammen, gymnasiekurs 1C. Tack vare det höga studietempot, kan du alltså redan i nian få ditt första gymnasiebetyg - i matematik 1c!

Det här gäller när du söker spetsutbildning i matematik på Mörbyskolan

  • Nationell antagning - vilket betyder att du kan söka oavsett var i landet du bor.
  • För att kunna antas gör du ett antagningsprov. Nästa provtillfälle äger rum måndagen den 22 januari 2024. Provet tar ca två timmar att genomföra.
  • Eventuellt kommer du att kallas till intervju.
  • Du ska ha lägst betyg B i matematik årskurs 6.
  • Du ska skicka med ett rekommendationsbrev från din nuvarande mattelärare.

Rekommendationsbrev mall

Anmälan till spetsmatteprovet 2024 är stängd. Nästa period för att söka till vår spetsmatteutbildning öppnar under hösten 2024.

Rekommendationsbrevet från din nuvarande mattelärare lämnas vid provtillfället.

Problemlösning är ett stort fokusområde i spetsmatten och du får lära dig att kunna värdera olika lösningsmetoder. Eftersom vi arbetar i ett högre tempo får du automatiskt större utmaningar än i vanlig matte. Dessutom deltar våra spetsmatteelver i olika matematiktävlingar, ofta med mycket goda resultat!

Vad tycker våra spetsmatteelever om utbildningen?

"Det bästa med spetsmatte är att man får mycket hjälp och får jobba mycket med problemlösning. Det är roligt att få svåra frågor som man får utmana sig själv med." Alexander - spetsmatteelev 2020-2023

"Det jag gillar med spetsmatten på Mörbyskolan är att man får lära känna folk från andra klasser och jobba i ett tempo som passar en själv väldigt bra." Hanna - spetsmatteelev 2020-2023

"Det jag tycker är bra med spetsmatten är att det är många som är mer intresserad  av matte och det leder till att det blir roligare för man får fler vänner man kan relatera till." Vilmar - spetsmatteelev 2020-2023