Kök

Välkommen till Mörbyskolans restaurang! Vi som jobbar på Mörbyskolans restaurang har naturligtvis en strävan att servera den godaste lunchen till elever och personal.

Vi vill här presentera vårt sätt att arbeta och berätta om vårt sätt att laga Mörbyskolans mat - för föräldrar, elever och alla andra.

Hemlagat på goda råvaror

Den varma maten tillagar vi så långt vi kan ifrån grunden, d.v.s. grytorna är alltid gjorda med färskt nöt- eller fläskkött som vi steker på vårt stekbord. Köttet hamnar sedan i grytan där vi tillsätter de övriga råvaror som krävs. Utrymme och lagringsmöjligheter gör det ibland omöjligt att endast använda färska grönsaker. Färska grönsaker har begränsad livslängd och vi vill servera fräscha produkter, då kan det som är djupfryst hålla sig bättre över tid. Att beställa mat dag för dag är för närvarande ekonomiskt ohållbart.

Fräsch salladsbuffé

I vår salladsbar serverar vi dagligen färsk sallad, olika bönsallader och ibland lite olika röror t.ex. tzatziki och liknande. Vi serverar aldrig blandsallad från ett tidigare lunchtillfälle, utan allt som står i restaurangens salladsbar är dagsfärskt. Vi har stor kontroll på temperaturen, så allt är alltid fräscht.

Köttbullar åt 500 matgäster

De fiskrätter vi serverar är tillagade från djupfrysta fiskfiléer som vi kokar eller steker och serverar med antingen hemlagad sås (ej pulver) eller som gratäng, med naturliga råvaror t.ex. crème fraiche och färska örter. Vi har många olika recept. Däremot serverar vi fiskpinnar av olika fisksorter t.ex. sej, kolja eller torsk (vilket vi av miljöskäl numera försöker undvika) som är fabriksproducerade. Köttbullar, pannbiffar och andra färsbiffar köper vi fabriksproducerat. Tiden vi har i köket räcker inte till för att stå och rulla köttbullar åt 500 matgäster. Vi serverar köttfärsrätter som är grundade här, dvs. vi köper köttfärs och steker själva, t.ex. köttfärssås och köttfärssoppa.

Potatismoset gör vi själva

Potatismoset har vi sedan många år tillbaka alltid lagat själva med riktig potatis, smör och mjölk. De soppor vi serverar är oftast egenproducerade med kött vi stekt själva samt andra ingredienser; visserligen djupfrysta ibland, men ändå äkta vara. När pulversoppa serveras lägger vi till t.ex. färska grönsaker för att lyfta smaken.

God kunskap ger prickfritt resultat

All personal är grundutbildad i livsmedelshygien. Vi har vidareutbildat oss i ämnet och håller oss uppdaterade genom löpande fortbildning. Vi har även ett avtal med Anticimex, som är experter på området, vilka kommer hit regelbundet för att göra stickprov på vårt kök vad gäller hygien, både materiellt och på livsmedelberedning samt lagerhållning etc. Tilläggas bör att vi var utan anmärkning på den senaste besiktningen, och det är mycket noggranna kontroller som görs. En anmärkning behöver inte bara betyda att det är fel på maten, utan det kan även handla om en blankett som inte är ifylld till exempel. Det är alltså en rigorös kontroll som görs.

Yrkesstolthet och höga ambitioner

Vi strävar mot att göra så mycket vi kan själva här på Mörbyskolans restaurang utifrån utrymme, arbetstider och ekonomi. Vår förhoppning är att de matgäster vi serverar ska vara mätta och nöjda.Vi hoppas den här presentationen har gett er en inblick i hur det går till på vår restaurang.

Smaklig måltid!

önskar Anette, kokerska/husmor och övrig kökspersonal