Översätt

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation

Kök

Välkommen till Mörbyskolans restaurang! Vi som jobbar på Mörbyskolans restaurang har naturligtvis en strävan att servera den godaste lunchen till elever och personal.

Vi vill här presentera vårt sätt att arbeta och berätta om vårt sätt att laga Mörbyskolans mat - för föräldrar, elever och alla andra.

Hemlagat på goda råvaror

Den varma maten tillagar vi så långt vi kan ifrån grunden, d.v.s. grytorna är alltid gjorda med färskt nöt- eller fläskkött som vi steker på vårt stekbord. Köttet hamnar sedan i grytan där vi tillsätter de övriga råvaror som krävs. Utrymme och lagringsmöjligheter gör det ibland omöjligt att endast använda färska grönsaker. Färska grönsaker har begränsad livslängd och vi vill servera fräscha produkter, då kan det som är djupfryst hålla sig bättre över tid. Att beställa mat dag för dag är för närvarande ekonomiskt ohållbart.

Fräsch salladsbuffé

I vår salladsbar serverar vi dagligen färsk sallad, olika bönsallader och ibland lite olika röror t.ex. tzatziki och liknande. Vi serverar aldrig blandsallad från ett tidigare lunchtillfälle, utan allt som står i restaurangens salladsbar är dagsfärskt. Vi har stor kontroll på temperaturen, så allt är alltid fräscht.

Köttbullar åt 500 matgäster

De fiskrätter vi serverar är tillagade från djupfrysta fiskfiléer som vi kokar eller steker och serverar med antingen hemlagad sås (ej pulver) eller som gratäng, med naturliga råvaror t.ex. crème fraiche och färska örter. Vi har många olika recept. Däremot serverar vi fiskpinnar av olika fisksorter t.ex. sej, kolja eller torsk (vilket vi av miljöskäl numera försöker undvika) som är fabriksproducerade. Köttbullar, pannbiffar och andra färsbiffar köper vi fabriksproducerat. Tiden vi har i köket räcker inte till för att stå och rulla köttbullar åt 500 matgäster. Vi serverar köttfärsrätter som är grundade här, dvs. vi köper köttfärs och steker själva, t.ex. köttfärssås och köttfärssoppa.

Potatismoset gör vi själva

Potatismoset har vi sedan många år tillbaka alltid lagat själva med riktig potatis, smör och mjölk. De soppor vi serverar är oftast egenproducerade med kött vi stekt själva samt andra ingredienser; visserligen djupfrysta ibland, men ändå äkta vara. När pulversoppa serveras lägger vi till t.ex. färska grönsaker för att lyfta smaken.

God kunskap ger prickfritt resultat

All personal är grundutbildad i livsmedelshygien. Vi har vidareutbildat oss i ämnet och håller oss uppdaterade genom löpande fortbildning. Vi har även ett avtal med Anticimex, som är experter på området, vilka kommer hit regelbundet för att göra stickprov på vårt kök vad gäller hygien, både materiellt och på livsmedelberedning samt lagerhållning etc. Tilläggas bör att vi var utan anmärkning på den senaste besiktningen, och det är mycket noggranna kontroller som görs. En anmärkning behöver inte bara betyda att det är fel på maten, utan det kan även handla om en blankett som inte är ifylld till exempel. Det är alltså en rigorös kontroll som görs.

Yrkesstolthet och höga ambitioner

Vi strävar mot att göra så mycket vi kan själva här på Mörbyskolans restaurang utifrån utrymme, arbetstider och ekonomi. Vår förhoppning är att de matgäster vi serverar ska vara mätta och nöjda.Vi hoppas den här presentationen har gett er en inblick i hur det går till på vår restaurang.

Smaklig måltid!

önskar Anette, kokerska/husmor och övrig kökspersonal

Omdömen

White Guide Junior

Mörbyskolan finns med i White guide junior 2013 för sitt fantastiska arbete med skolmaten. Vi säger grattis till vår fantastiska kökspersonal!

"Mörbyskolan förstår kopplingen mellan god mat och goda studieresultat"

Pär Bergkvists idé är att prova 100 skolkök under ett år. Syftet är att skapa en dialog kring skolmaten i Sverige. Den 2 september 2010 besökte Pär Mörbyskolan.

Detta är ett utdrag från Pärs blogg 100skolkök1år.se (tyvärr finns den ej längre):

"Mörbyskolan i Danderyd är ett bra exempel på en skola som förstår kopplingen mellan god mat och goda studieresultat. Man har dessutom omdömet att tidigt berätta om sin skolmat på hemsidan. Ingen undangömd meny alltså, utan en stolt hänvisning till ambitionerna inne i skolköket. Jag bjuds på korv Stroganoff med ris när jag kommer på besök – och en god och varierad salladsbuffé som imponerar. Man har lagat allt själv inne i köket och det känns; maten är varm och smakerna tydliga och ärliga. Korvgrytan – och det vegetariska quornalternativet med samma bas – har en god tomatsmak och de växer när de får stöd från kikärtorna och de svarta bönorna som är inlindade i en god örtdressing. Jag tar tre portioner, rågade. Både för att det är riktigt gott och för att det är trevligt att sitta i matsalen. Efter en stund kommer rektorn Ing-Marie förbi. Och sen biträdande rektorn. Och sen Anette inne i köket. Och Veckans Affärer är där med en fotograf som dokumenterar min lunch och även om det är så långt ifrån en normal lunchsituation du kan komma, så går det inte att ta miste på glädjen och ambitionerna inne i köket. Tack, tack för maten!"

Film om Mörbyskolans restaurang

Youtube