Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Två spetselever till Internationella matematikolympiaden 2024

Jacob Brzezinski Ädelroth (N22a) och Mingdao Zou Zhong (N21a) som går på spetsutbildningen i matematik har blivit uttagna att representera Sverige i Internationella matematikolympiaden (IMO) i juli!

Uttagningsförfarandet till landslaget är mycket omfattande. Det svenska laget består av 6 gymnasieelever som under året gjort strålande insatser i Skolornas matematiktävling (kvalificeringsomgång & final) och Nordiska matematiktävlingen (NMC). Uttagningskommittén baserar även valet av elever på en egen arrangerad korrespondenskurs och en uttagningstävling i Stockholm.

Tävlingsmomentet i olympiaden genomförs under två dagar. På var och en av tävlingsdagarna ska eleverna lösa tre mycket utmanande matematiska problem under fyra och en halv timme. De matematiska områden som kan förekomma i tävlingsproblemen inkluderar talteori, geometri, kombinatorik, grafteori, funktionalekvationer, olikheter och spelteori. IMO har en lång tradition och är den äldsta av de internationella vetenskapsolympiaderna för gymnasieelever. Den hölls första gången 1959 då Rumänien stod som arrangör och sju länder deltog. Förutom värdlandet tävlade Bulgarien, Polen, Ungern, Tjeckoslovakien, Östtyskland och Sovjetunionen. Olympiaden arrangeras varje år och numera deltar över hundra länder från fem kontinenter. Kina har varit bästa nation i IMO med 24 segrar. Sovjetunionen har 14 vinster och USA har 8 vinster.

Internationella matematikolympiaden äger i år rum i Bath, Storbritannien. Vi önskar Jacob och Mingdao lycka till i juli!

Från vänster: Jacob Brzezinski Ädelroth (N22a), Mingdao Zou Zhong (N21a)