Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Spetsutbildning i matematik

Vi erbjuder den mest avancerade matematikutbildningen på gymnasienivå i Stockholm. Här får du möjlighet att fördjupa dig i matematikens mysterier. Utbildningen är nationellt erkänd och har funnits på Danderyds gymnasium i mer än 35 år.

Spetsutbildningen har sin bas i Naturvetenskapsprogrammet och tack vare fördjupningen inom matematik får du möjlighet till full merit­poäng samt en bred behörighet till många hög­skole- och universitetsutbildningar.

Klicka på länken nedan för att läsa mer om spetsutbildningar.

Spetsutbildningar i Sverige

Klicka här för att läsa vår folder

UTBILDNINGENS UPPLÄGG

I programmet ingår 700 poäng matematik, fördelade på Matematik 1–5 och två kurser i Matematik Specialisering. Som individuellt val erbjuder vi dessutom ytterligare kurser i ­Matematik Specialisering. Vi har ett samarbete med Stockholms universitet och besöker årligen forskningscentrumet Institut Mittag-Leffler. Spetsutbildningen ger dig ett försprång vid fortsatta studier inom matematikkrävande områden och du kommer bli en riktigt bra problemlösare. Framtiden efter spetsutbildningen är ljus; här kan du bli t.ex. civilingenjör, webb­utvecklare, programmerare, statistiker, aktuarie, logistiker, flygledare, analytiker eller jobba med it-säkerhet.

FLER MÖJLIGHETER

Inom Spetsutbildningen erbjuds du också att läsa extra gymnasiekurser i programmering, där ibland en kurs i programmering med fokus på internationella tävlingar. Du har utöver detta dessutom ett stort antal kurser att välja mellan inom ramen för det individuella valet, till exempel Biologi 2.

GEMENSKAP OCH SAMMANHÅLLNING

Spetsutbildningen har ett eget samlingsrum i skolan och bra sammanhållning mellan årskurserna. Som elev på utbildningen får du som vill vara med i den egna föreningen Alef noll.

TÄVLINGAR OCH UTMÄRKELSER

Elever från spetsutbildningen i matematik brukar varje år nå framgångar i både nationella och internationella matematik- och programmeringstävlingar samt i olika vetenskapsolympiader.

Antagningsprov - Tisdag 28 maj 2024

Elever från hela landet är välkomna att ansöka till utbildningen då den är riksrekryterande. Du som söker kommer att kallas till ett antagningsprov där vi testar dina baskunskaper och din problemlösningsförmåga i matematik. Resultaten från detta prov samt dina betyg från åk 9 ligger till grund för antagningen.

Klicka här för att titta på tidigare givna prov

Klicka här för att se poängplan

Karin Saxén

karin.saxen@danderyd.se

08-568 91 368

Biträdande rektor med ansvar för NA TE och Spetsutbildning matematik

Ulf Backlund

08-568 913 26