Aktiviteter för dig med funktionsnedsättning

Här hittar du aktiviteter som är anpassade för dig med någon form av funktionsnedsättning. En del av aktiviteterna arrangeras av Danderyds kommun, andra arrangeras av andra kommuner eller aktörer.

Kultur

Bibliotek

Personalen på våra bibliotek har mycket kunskap och information om vilka typer av böcker som kan passa dig, om du bara frågar. Du kan låna ljudböcker, lättlästa böcker och böcker med stor stil. Har du svårt att läsa finns det även böcker som du kan lyssna på, cd eller talböcker.

Fråga gärna personalen nästa gång du går till ditt bibliotek.

Kulturskolan

För barn och unga med särskilda behov finns anpassade kurser där lärare med specialkompetens är redo att möta eleven utifrån hens unika förutsättningar inom musik, dans, bild eller teater. Är ditt barn eller din ungdom mer intresserat av ett annat ämne där vi inte har anpassade kurser, finns möjligheter att skapa en anpassa kurs.

Kulturskolans kurskatalog

Fritid

Idrotten är en bra fritidsaktivitet där du får röra på dig samtidigt som du gör något som du tycker är kul, du träffar nya kompisar som du kan fortsätta träffa utanför idrotten och du kan få resa iväg på tävlingar. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller har hållit på ett tag, alla kan vara med. De flesta föreningar erbjuder prova-på-träningar, där du inte behöver bestämma dig redan första gången.

Träna med Bara vanlig

Bara vanlig välkomnar nya löpare! Träffar varje vecka där du kan springa, rulla eller gå tillsammans. Efteråt blir det fika eller frukt tillsammans. Alla är välkomna oavsett ålder, psykisk ohälsa och funktionsvariation. Alla springer, går eller rullar i sin egen takt. Prova på gratis 3 gånger, därefter 50 kr/gång (barn), 75 kr/gång (vuxna) eller 500 kr/år.

Bara vanlig på Facebook

Mer information om träffarna

Djursholms Allmänna Skridskoklubb (DASK)

Kom och åk skridskor, med eller utan stöd. Tränare och tävlingsåkare finns på plats för att visa, stötta och lära ut. Utrustning finns att låna.

Djursholms allmänna skridskoklubb

Enebybergsgymnasterna

Här finns Upp & ner-gymnastiken för barn och ungdomar med Downs Syndrom. Du får träna på redskapen i gymnastiksalen, till exempel matta, balansgång, trampett, rockringar och att hänga i ringar. De yngre barnen kan ha med sina föräldrar som stöd.

Upp & ner-gymnastiken

Djursholms Friluftsfrämjande

Du som inte vill sporta och svettas men ändå tycker om att röra på dig kanske upplever  lugn och harmoni av att vara ute i naturen. Då kan Friluftsfrämjandet ha något som passar dig.

Friluftsfrämjandets lokalavdelning Djursholm

GIH:s handikappidrottsförening HIF

Gymnastik och idrottshögskolan (GIH) har en handikappidrottsförening som heter HIF. Här får du som har en lättare funktionsnedsättning möjlighet att träna tillsammans med andra med liknande svårigheter. Du får prova på lek, dans och redskapsbanor, på din egen nivå. 

Träningen sker i en grupp med 15 elever som är mellan 7 år och drygt 25 år. Assistenter och föräldrar är välkomna att titta på från en sal med utsikt över gymnastiksalen där vi håller till.

GIH:s handikappidrottsförening

Täby IS Parasportklubb

Täby IS Parasportklubb är en förening för dig som vill idrotta och har någon form av funktionsnedsättning. Här kan alla utifrån sina förmågor, träffas och ha kul genom att träna och spela. Om du vill kan du tävla i de idrotter och turneringar som arrangeras  speciellt för dig med en funktionsnedsättning.

Täby IS Parasportklubb

Norrbacka Handikappidrottsförening

Inom Norrbacka HIF är det möjligt att träna ett flertal olika idrotter, både individuella grenar och lagidrott. Bland idrotterna finns rullstolsbasket, bordtennis och rullstolsrugby.

Norrbacka HIF

Aktiviteter i Stockholms län

Tips på aktiviteter för dig som behöver extra stöd hittar du hos Fritidsnätet. Fritidsnätet är en webbtjänst för att hitta fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna som behöver extra stöd i Stockholms län. Fritidsnätet är ett samarbete mellan ett flertal kommuner, inklusive Danderyds, och Habilitering & Hälsa i Stockholms län.

Fritidsnätet - aktiviteter för dig som behöver extra stöd

 

Aktiviteter i angränsande kommuner

Aktiviteter i Sollentuna

Aktiviteter i Vallentuna

Aktiviteter i Täby

Kontaktinformation

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Kultur, idrott och fritid. Ärendet loggas i vårt ärendesystem och lämnar du dina kontaktuppgifter kan du följa hur ärendets hantering går.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2023-04-27