Israpporter

Så fort isarna lägger sig lämnar vi rapporter om isarnas tjocklek och om var det finns plogade banor. Tänk på att all vistelse på isen sker på egen risk och under eget ansvar. Detta gäller även på de plogade banorna.

Israpporteringen är slut för den här säsongen!

Det är fantastiskt att se vilken engagemang som finns kring de israpporter som vi har publicerat två gånger i veckan under i princip hela vintern! Men nu i början på mars blir vädret allt varmare, och isarna allt svagare. Vi avslutar därför säsongens israpportering nu, vecka 10. Men håll ut, snart är det vinter igen. 

Hälsningar från kultur- och fritidsenheten, Danderyds kommun

Viktigt att veta

Ha koll på isens tjocklek och utseende

Innan du funderar på att ge dig ut på isen rekommenderar vi att du verkligen kontrollerar att den är tillräckligt bärig. Isen bör vara minst tio centimeter tjock för att den ska hålla att vistas på. Isen bör vara genomskinlig och hård, så kallad kärnis är oftast helt genomskinlig. Man kan känna sig trygg på is som är minst 20 centimeter även om det blir något varmare i luften.

Kontrollera isen

Det är lätt att lura sig på hur man uppfattar hur isen, därför är det viktigt att man kontrollerar istjockleken innan man ger sig ut. Var uppmärksam på skiftningar i isens utseende. Isen är inte statisk. Den förändras ständigt och det kan gå mycket snabbt. Vid tryckförändringar kan en råk bildas på någon timme.

Ha med dig dubbar och sällskap

Se till att alltid vara utrustad med isdubbar, ispik, flythjälp, mobiltelefon i vattentätt fodral och räddningslina. Sällskap, kunskap och redskap är viktigt att tänka på vid vistelse på sjöisar.

Israpporter i grannkommuner

Israpport Täby

Israpport Solna

Israpport Sollentuna

Israpport Vallentunasjön

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Kultur, idrott och fritid. Ärendet loggas i vårt ärendesystem och lämnar du dina kontaktuppgifter kan du följa hur ärendets hantering går.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2022-07-07

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.