Socialt stöd och samvaro

Här samlar vi länkar kring socialt stöd du kan få och tips på appar eller projekt för att minska ofrivillig ensamhet hos seniorer.

Anhörigstödet

Anhörigstödet vänder sig till dig som hjälper och stödjer någon i din närhet som på grund av långvarig sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte klarar sig på egen hand. Du kan också ringa om du är orolig och behöver prata.

Anhörigstöd

Äldrelinjen

Äldrelinjen riktar sig till dig som mår psykiskt dåligt eller som längtar efter någon att prata med. Du kan ringa vardagar 8-19 och helger 10-16 på telefonnummer 020-22 22 33.

Äldrelinjen

Inte ensam

Projektet Inte ensam är samarbete mellan PRO, SPF och SKPF om att minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre personer.

Inteensam.se

App för sociala videoträffar - Digicare

Appen Digicare är kostnadsfri och erbjuder videoträffar för seniorer i hela Sverige. Exempel på träffar man kan delta på är spanska språkkurs, veckans "tillsammansträff", "vi som använder zoom" och "anhörigas erfarenhetsutbyte". Man identifierar sig med bankId när man loggar in i appen. Den finns för iPhone och Androidtelefon.

Ladda ned appen Digicare tillsammans för iPhone

Ladda ned appen Digicare tillsammans för Androidmobil

Livlinan

Upptäck Gemenskapen med Livlinan - Ett samarbete mellan Röda Korset och Danderyds kommun. Alla som önskar vara med erbjuds deltagande i telefonkedjan ”Livlinan”.

Vad är Livlinan och hur kan du hjälpa till?

Livlinan är en uppskattad telefonkedja som drivits av Röda Korset i Djursholm i ca 15 år och som skapar en trygghet för de som bor ensamma. Genom att delta i Livlinan ringer deltagarna varandra varje dag för att säkerställa att allt är bra. Upplägget är enkelt och hjälpsamt – varje morgon eller förmiddag ringer du till nästa person i kedjan och önskar godmorgon. Den uppringda personen ringer den som står näst i tur. Skulle den personen inte svara har den uppringande personen några telefonnummer till grannar eller anhöriga. Därefter ringer denna person till den efterföljande personen så att kedjan fortsätter.

Så fungerar det:

  • Person nr 1 ringer till person nr 2.
  • Person nr 2 ringer vidare till person nr 3, och så vidare.
  • Om någon inte svarar, har den som ringer några telefonnummer till grannar eller anhöriga för att säkerställa att kontakten inte bryts.
  • Varje person har telefonnumret till nästa person i kedjan och fortsätter ringa.

En trevlig bonus är möjligheten att skapa nya vänskapsband och fördjupa din gemenskap med andra deltagare.

Anmäl dig

Anmäl dig enkelt genom att kontakta Agneta Bramstedt på telefon: 070-739 03 77 eller via e-post: agneta.bramstedt@gmail.com.

Volontärverksamhet för äldre

Personligt engagemang och mänsklig värme behövs i vårt samhälle och vårt syfte är att bryta ensamhet och isolering. Vill du engagera dig för våra äldre, eller vill du som äldre få kontakt med en volontär, kan du kontakta samordnare för civilsamhälle på volontar@danderyd.se eller via kommunens telefonväxel 08-598 910 00.

Läs mer på Volontärverksamhet – Danderyds kommun

Uppdaterad: 2024-02-26

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.