Vuxenutbildning

Den kommunala vuxenutbildningen (komvux) omfattar gymnasial vuxenutbildning, grundläggande vuxenutbildning samt SFI, utbildning i svenska för invandrare. I Danderyd sker denna utbildning genom auktoriserade vuxenutbildningsanordnare.

Gymnasial respektive grundläggande nivå

Gymnasial vuxenutbildning riktar sig till dig som vill komplettera och avsluta dina studier på gymnasienivå. Grundläggande vuxenutbildning är motsvarande på grundskolenivå.

För vem?

Vuxenutbildningarna vänder sig till dig som:

  • är minst 20 år och saknar grundskole- eller gymnasieutbildning.
  • saknar grundläggande behörighet för högskolestudier.
  • behöver komplettera för särskild behörighet avseende studier på högskola, universitet eller kvalificerad yrkesutbildning.

Det finns flera olika studieformer för att passa dina behov och önskemål. Utbildningarna erbjuds på heltid eller deltid och under dagtid eller kvällstid, i klassrum eller på distans. Utbildningarna erbjuds av flera olika utbildningsföretag, på ett flertal skolor runt om i Stockholmsregionen

Information och vägledning via KCNO

KCNO (Kunskapscentrum Nordost) är ett gemensamt kansli för vuxenutbildningen i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker. Via dem kan du få information och vägledning om studier och yrken. Det är också via dem du söker till den vuxenutbildning som du vill gå.

Till KCNO:s webbplats

KCNO:s Lärcentrum

I KCNO:s Lärcentrum kan du få stöd inför och under dina studier. Det kan handla om stöd i svenska, hjälp med studieteknik eller information om studier.

Studie- och yrkesvägledare och pedagoger finns på plats för att du ska kunna få hjälp med det du behöver. 

Mer information om KCNO:s Lärcentrum

KCNO:s Självservice

På KCNO:s Självservice kan du låna en dator och själv ansöka till studier, söka information och boka tid för vägledningssamtal. Du kan även anmäla dig till SFI. På plats i lokalen finns också personal som kan ge dig stöd och guida dig rätt med dina eventuella frågor. 

Mer information om KCNO:s självservice

Komvux som anpassad utbildning

Komvux som anpassad utbildning är för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada. Du kan läsa kurser på både grundläggande och gymnasial nivå.

För att få läsa på Komvux som anpassad utbildning behöver du:

  • omfattas av LSS (lagen om stöd och service),
  • ha fyllt 20 år,
  • sakna kunskaper i det som kursen kan ge men ha förutsättningar för att klara kursen.

Mer information om Komvux anpassad utbildning

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Barnomsorg, skola och utbildning. Ärendet loggas i vårt ärendesystem och lämnar du dina kontaktuppgifter kan du följa hur ärendets hantering går.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2024-03-26

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.