Regler för gåvor till personal inom förskola och skola

Det finns en tradition av att vårdnadshavare ger gåvor till personal inom förskola och skola i samband med terminsavslutningar och vid vissa högtider. Men det finns riktlinjer för hur stort värde dessa gåvor får ha, för att personal inom Danderyds kommun ska kunna ta emot dem.

Personal i Danderyds kommuns kommunala förskolor och skolor ska alltid agera lagligt och förtroendefullt och behandla alla barn och elever lika. Att ge gåvor till personal kan ses som en beteendepåverkande handling och att ta emot gåvor kan anses som tagande av muta.

Att ge enklare gåvor till lärare och annan personal på förskolor och skolor i samband med terminsavslutning är dock tillåtet. Till enklare gåvor räknas till exempel frukt, blommor, choklad och hemmagjorda presenter.

Värdet av dessa gåvor får sammantaget inte överstiga 1 % av basbeloppet vilket år 2023 är ca 530 kr per person.

I samband med helgdagar som jul eller påsk kan en enklare gåva accepteras om den kan fördelas till alla anställda på en enhet, till exempel en skål med jul- eller påskgodis som ställs ut i fikarummet.

Mer information

Läs hela regelverket här

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Barnomsorg, skola och utbildning. Ärendet loggas i vårt ärendesystem och lämnar du dina kontaktuppgifter kan du följa hur ärendets hantering går.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2023-10-30

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.