Anpassad gymnasieskola

Anpassad gymnasieskola (som gymnasiesärskolan heter från och med den 2 juli 2023) i Sverige är fyraårig och frivillig och vänder sig till ungdomar med en intellektuell funktionsnedsättning. I Danderyd finns en anpassad gymnasieskola på Danderyds gymnasium.

Rätt till anpassad gymnasieskola

För att avgöra om en elev ska gå i anpassad gymnasieskola genomförs en noggrann utredning bestående av en pedagogisk, en psykologisk, en medicinsk och en social del. Ett medgivande eller en ansökan från vårdnadshavarna behövs också. Det är sedan kommunen som fattar beslut om en elev har rätt till anpassad gymnasieskola eller inte.

Även inför övergången från anpassad grundskola till anpassad gymnasieskola ska ett nytt beslut fattas om eleven tillhör den skolformen. Beslut ska även fattas om eleven ska gå på ett individuellt program istället för ett nationellt.

Ansök till skola i länet eller i Danderyd

Du ansöker till anpassad gymnasieskola via Gymnasieantagningen Storsthlm. På deras webbplats kan du också se vilka olika program som finns att välja mellan.

Du kan ansöka till program som finns i hela Stockholms län. Alla elever i länet söker till dessa program på samma villkor. 

Ansök till anpassad gymnasieskola (Gymnasieantagningen Storsthlm)

Anpassad gymnasieskola i Danderyd

På Danderyds gymnasium finns Danderyds anpassade gymnasieskola som erbjuder det nationella programmet för hotell, restaurang och bageri.

Programmet som är på 4 år passar dig som tycker om att arbeta praktiskt och utföra arbetsuppgifter som förkommer i restaurang, kafé, bageri och hotell. Under utbildningen kommer du bland annat få vara med och driva skolans lunchrestaurang Hörnan.

Läs mer om den anpassade gymnasieskolan på Danderyds gymnasium

I Danderyd finns även en fristående anpassad gymnasieskola, Äventyrsskolan. Skolan riktar sig till elever med autism eller autismliknande tillstånd och intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mer om Äventyrsskolan

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Barnomsorg, skola och utbildning. Ärendet loggas i vårt ärendesystem och lämnar du dina kontaktuppgifter kan du följa hur ärendets hantering går.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2024-04-29

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.