Utbildning för dig som är ny i Sverige

Här har vi samlat information som gäller för barn och unga som är nya i Sverige och som ska börja i förskola, grundskola eller gymnasium i Danderyd.

Du som inte har fått något personnummer eller ännu inte är folkbokförd i kommunen kan ansöka om utbildningsplats via vår e-tjänst Utbildningsval för dig utan Bank-id.

Перегляньте цю сторінку українською мовою

Ansökningar under sommaren

Ansökningar om placering på förskola eller skola som görs under sommaren, kommer att behandlas i mitten av augusti. En handläggare från bildningsförvaltningen kommer att höra av sig till dig efter det. Höstterminen startar den 18 augusti. 

Förskola

Så här går inskrivningsprocessen till:

 1. En vårdnadshavare, god man eller kontaktperson ansöker om plats på förskola för barnet, via e-tjänsten Utbildningsval för dig utan Bank-id. Se nedan. Ansökan bör innehålla ett val av förskola i första, andra och tredje hand. 
 2. En handläggare från bildningsförvaltningen ordnar en placering på förskola utifrån de önskemål som angivits.
 3. Förskolan kallar vårdnadshavare, god man eller kontaktperson och barnet till ett inskrivningssamtal. Under samtalet går pedagogerna igenom en plan för inskolning.
 4. Barnet skolas in på förskolan.

Grundskola

Så här går inskrivningsprocessen till: 

 1. En vårdnadshavare, god man eller kontaktperson ansöker om plats på skola för eleven, via e-tjänsten Utbildningsval för dig utan Bank-id. Se nedan. Ansökan bör innehålla ett val av skola i första, andra och tredje hand. 
 2. En handläggare från bildningsförvaltningen ordnar en placering på skola utifrån de önskemål som angivits.
 3. Handläggaren kallar vårdnadshavare, god man eller kontaktperson och eleven till kartläggningssamtal. Här ges kort information om det svenska skolsystemet och utifrån detta diskuteras vilken skolgång som är lämpligast för eleven. 
 4. Elevens skola kallar eleven till ett inskrivningssamtal.

Gymnasieskola

Så här går inskrivningsprocessen till: 

 1. En vårdnadshavare, god man eller kontaktperson ansöker om plats i gymnasieskola för eleven, via e-tjänsten Utbildningsval för dig utan Bank-id. Se nedan. Ansökan bör innehålla ett val av gymnasieskola i första, andra och tredje hand. 
 2. Vid behov kallar en handläggare från bildningsförvaltningen eleven till studievägledning. Här ges kort information om det svenska skolsystemet och utifrån detta diskuteras vilken skolgång som är lämpligast för eleven.
 3. Handläggaren hjälper eleven att hitta lämplig utbildningsform.
 4. Mottagande gymnasieskola kallar eleven till kartläggnings- och inskrivningssamtal. 

Komvux

För att få läsa på Komvux måste du vara folkbokförd i kommunen. Information om ansökan och utbildningsutbud hittar du hos KCNO.

KCNO - vuxenutbildning i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm & Österåker

Uppdaterad: 2022-06-29

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.