Utbildning för dig som är ny i Sverige

Här har vi samlat information som gäller för barn och unga som är nya i Sverige och som ska börja i förskola, grundskola eller gymnasium i Danderyd.

Du som inte har fått något personnummer eller ännu inte är folkbokförd i kommunen kan ansöka om utbildningsplats via vår e-tjänst Utbildningsval för dig utan Bank-id.

Перегляньте цю сторінку українською мовою

Förskola

Så här går inskrivningsprocessen till:

  1. En vårdnadshavare, god man eller kontaktperson ansöker om plats på förskola för barnet, via e-tjänsten Utbildningsval för dig utan Bank-id. Se nedan. Ansökan bör innehålla ett val av förskola i första, andra och tredje hand. 
  2. En handläggare från bildningsförvaltningen ordnar en placering på förskola utifrån de önskemål som angivits.
  3. Förskolan kallar vårdnadshavare, god man eller kontaktperson och barnet till ett inskrivningssamtal. Under samtalet går pedagogerna igenom en plan för inskolning.
  4. Barnet skolas in på förskolan.

Grundskola

Så här går inskrivningsprocessen till: 

  1. En vårdnadshavare, god man eller kontaktperson ansöker om plats på skola för eleven, via e-tjänsten Utbildningsval för dig utan Bank-id. Se nedan. Ansökan bör innehålla ett val av skola i första, andra och tredje hand. 
  2. En handläggare från bildningsförvaltningen ordnar en placering på skola utifrån de önskemål som angivits.
  3. Handläggaren kallar vårdnadshavare, god man eller kontaktperson och eleven till kartläggningssamtal. Här ges kort information om det svenska skolsystemet och utifrån detta diskuteras vilken skolgång som är lämpligast för eleven. 
  4. Elevens skola kallar eleven till ett inskrivningssamtal.

Gymnasieskola

Så här går inskrivningsprocessen till: 

  1. En vårdnadshavare, god man eller kontaktperson ansöker om plats i gymnasieskola för eleven, via e-tjänsten Utbildningsval för dig utan Bank-id. Se nedan. Ansökan bör innehålla ett val av gymnasieskola i första, andra och tredje hand. 
  2. Vid behov kallar en handläggare från bildningsförvaltningen eleven till studievägledning. Här ges kort information om det svenska skolsystemet och utifrån detta diskuteras vilken skolgång som är lämpligast för eleven.
  3. Handläggaren hjälper eleven att hitta lämplig utbildningsform.
  4. Mottagande gymnasieskola kallar eleven till kartläggnings- och inskrivningssamtal. 

Komvux

För att få läsa på Komvux måste du vara folkbokförd i kommunen. Information om ansökan och utbildningsutbud hittar du hos KCNO.

KCNO - vuxenutbildning i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm & Österåker

Svenska för invandrare, SFI

Danderyds kommun erbjuder SFI till alla nyanlända kommuninvånare som inte har svenska som modersmål. Rätten till SFI-studier gäller oavsett anledning och typ av uppehållstillstånd.

Från andra halvåret det år du fyller 20 år har du rätt att kostnadsfritt läsa SFI på dag- eller kvällstid.

Läs mer om SFI här

SFI för dig som omfattas av massflyktsdirektivet från Ukraina

Du som är boende i Danderyds kommun och som beviljats uppehållstillstånd för tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet har nu möjlighet att studera en (1) kurs på SFI.

Anmälan till SFI är öppen och sökbar under perioden 14 augusti till 1 september 2023.

Ukrainska flyktingar erbjuds kurs i SFI

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Barnomsorg, skola och utbildning. Ärendet loggas i vårt ärendesystem och lämnar du dina kontaktuppgifter kan du följa hur ärendets hantering går.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2023-08-17

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.