Ansök till gymnasieskolan

Danderyds kommun har ett samarbetsavtal med kommunerna i Stockholms län. Det innebär att elever i dessa kommuner fritt kan välja gymnasium i hela regionen.

Val och byte av gymnasieskola

Gymnasieantagningen Storsthlm är det gemensamma antagningskansli som ansvarar för antagningen till de kommunala och fristående gymnasieskolorna och anpassade gymnasieskolorna (gymnasiesärskolor) i Stockholms läns kommuner samt Håbo och Gnesta kommun.

Hos Gymnasieantagningen Storsthlm finns information om hur gymnasievalet går till och vilka program det finns att välja mellan.

Gymnasieantagningen Storsthlm

Viktiga datum inför gymnasievalet

Gymnasieantagningen Storsthlm har samlat de viktigaste datumen under året som följer för dig som ska välja och börja i gymnasiet. Om du vill kan du få datumen inlagda direkt i din egen kalender.

Viktiga datum

Jämför gymnasieskolor

Det finns flera olika tjänster som gör det möjligt för dig att jämföra gymnasieskolor med varandra. Det finns tjänster från Gymnasieantagningen Storsthlm som jämför skolor i Stockholms län och tjänster från Skolverket som jämför skolor i hela landet.

Hitta och jämför gymnasieskolor i Stockholms län

Antagning och reservantagning

Har du inte antagits till något val står du kvar som reserv på dina val.

Från den 12 augusti och till och med den 30 augusti är det gymnasieskolorna som ansvarar för reservantagningen, enligt Gymnasieantagningens turordning.

Från och med lördag den 31 augusti kan skolorna fortsätta att ta in elever, men då behöver de inte följa Gymnasieantagningens reservlista. Du kontaktar då själv den skola som du är intresserad av.

Efter den 15 september kommer ansvarig för kommunens aktivitetsansvar kontakta de ungdomar som inte är inskrivna på något gymnasieprogram.

Kommunens aktivitetsansvar

Har du fått ditt gymnasiebesked och är osäker på vad du ska göra?

Om du har fått ditt gymnasiebesked men är osäker på vad du ska göra nu, bör du i första hand vända dig till Gymnasieantagningen.

Gymnasieantagningen Storsthlm

Det här händer nu

Har du inte antagits till något val står du kvar som reserv på dina val. Du kan även göra ett sent val till utbildningar som har lediga platser efter slutantagningen.

Om du lägger till en ny utbildning i din ansökan efter slutantagning, hanteras den som ett sent val. Då prövas du endast till utbildningen i mån av plats. Det betyder att du prövas för att bli antagen efter alla eventuella reserver som gjorde valet till utbildningen redan under omvalsperioden i maj. Du kommer alltså sist i kön efter alla som har gjort sitt val i tid, oavsett om du har högre meritpoäng.

När du har blivit antagen till ett val stryks alla val som ligger under och är inte längre aktuella i din ansökan. Om du avstår (tackar nej) till den plats som du blivit antagen till riskerar du att bli utan gymnasieplats.

Boka in jourvägledning

Den 3-4 juli 2024 kan du som är folkbokförd i Danderyd få vägledning samt hjälp med att göra ett sent val. Du bokar då in en tid för jourvägledning via vår e-tjänst.

Här bokar du tid för jourvägledning

Vägledningen ges vid Kontaktcenter i Mörby centrum på plan 5. Från plan 4 hittar du trappan upp till Danderyds kommun bredvid Apoteket, nära södra ingången. När du är på plats ska du anmäla dig vid en av skärmarna för besöksregistrering.

Kontaktinformation

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Barnomsorg, skola och utbildning. Ärendet loggas i vårt ärendesystem och lämnar du dina kontaktuppgifter kan du följa hur ärendets hantering går.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2024-06-19