Mat i förskola och skola

Goda, varierade och näringsriktiga måltider ger goda förutsättningar för barnens utveckling och välbefinnande. Måltiderna på våra förskolor och skolor ska vara en höjdpunkt att se fram emot, och även främja en hälsosam livsstil.

24 av Danderyds 27 kommunala förskolor och skolor har ett eget kök där maten som serveras också tillagas. I våra skolor serveras de flesta dagar två huvudrätter, en välkomponerad salladsbuffé samt bröd och dryck.

Se de aktuella menyerna för Danderyds kommunala förskolor och skolor

Måltiden en del av lärandet

Måltiderna tillagas i möjligaste mån från grunden av bra, klimatsmarta och säsongsanpassade råvaror. Idag är omkring 30 procent av råvarorna som används i våra kök ekologiska. Målet är att den andelen ska öka. Vi arbetar även aktivt med att minska matsvinnet.

För barn i förskolan och skolan är måltiden en del av lärandet och en bra möjlighet till att skapa goda matvanor redan i tidig ålder.

Vi ser också till att eleverna får möjlighet att vara delaktiga i frågor som rör deras måltidssituation.

KRAV-certifiering

Alla Danderyds kommunala förskolor och skolor förutom Altorps förskola och Gränsgärdets förskola är KRAV-certifierade. Altorps och Gränsgärdets förskolor får sin mat via catering.

I de certifierade köken är minst 20 procent av de totala livsmedelsinköpen hållbara livsmedel vilket innebär att de är ekologiska, KRAV-märkta och att all fisk är hållbart fiskad. Av dessa livsmedel är minst hälften (10 procent av inköpen) KRAV-märkta.

Specialkost

Förskolebarn, elever och personal som av någon anledning inte kan äta den ordinarie kosten har möjlighet att få specialkost. Den ordinarie matsedeln används som utgångspunkt för alla koster.

Så här gör du för att få specialkost

Lagar och rekommendationer

Våra kök följer Skollagen, Livsmedelslagen, Livsmedelsverkets Nordiska näringsrekommendationer samt deras skrift Bra måltider i förskolan respektive skolan. Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

EU-flaggan.

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Barnomsorg, skola och utbildning. Ärendet loggas i vårt ärendesystem och lämnar du dina kontaktuppgifter kan du följa hur ärendets hantering går.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2024-03-22

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.