Stig Dagermans park och lekpark

Stig Dagermans park ligger i Enebyberg mellan Skolvägen och Ringvägen. 2004 invigdes Enebybergs lekplats. I samband med upprustningen döptes parken om till Stig Dagermans park.

Stig Dagermans park är en klassisk lugn och grön kvarterspark, som kantas av alléträd. Tyvärr har vi förlorat många av parkens vackra almar till almsjukan under senare år. De träd som dött har ersatts med lönnar och nya resistenta almar som tagits fram för att motstå almsjukan.

Parken är anlagd med ett växtmaterial som har stor betoning på vårblomning. Mot den västra kanten av parken växer idegran, forsythia, magnolia och olika arter av rhododendron. På flera platser i parken växer också vackra exemplar av flerstammiga bergskörsbär som blommar vackert i rosa på våren. Runt parkens kanter är mycket krokus planterat för att lysa upp i solens första vårstrålar.

I det nordöstra hörnet finns skulpturen ”Manuskript” som skänktes till parken genom Enebybergs biblioteks vänner, tillverkad av konstnären Lars Kleen.

Se film om skulpturen "Manuskript" av Lars Kleen till minne av Stig Dagerman

Lekplatsen

Lekplatsen har en del som passar de mindre barnen och en yta med utrustning som kan utmana de lite äldre barnen (6-12år). De befintliga grusgångarna har förbättrats och en smal rundslinga i parken har byggts till. Ombyggnaden har skett med stor försiktighet för att bevara de stora vackra träden. Träden som planterats är bergskörsbär och glanskörsbär.

Samhällssatiriska dagsverser

"Man börjar dikta tidigt. Som barn är man alltid diktare. Sen blir man avvand, i de flesta fall. Så konsten att bli diktare är att inte låta livet eller människorna eller pengarna vänja en av med det...". Ur Ett barns memoarer 1948.

Stig Dagerman debuterade 1945, endast 22 år gammal, med romanen Ormen som i ett slag gjorde honom berömd. Därpå följde De dömdas ö, Bränt barn och Bröllopsbesvär. Han skrev även noveller – bland dem Att döda ett barn som flera gånger filmats – liksom dramatik, reportage och debattinlägg.

I tidningen Arbetaren, där han var kulturredaktör, publicerades hans samhällssatiriska dagsverser ”Dagermans dagsedlar”. Han har översatts till ett flertal språk.

En dag om året borde alla låtsas,
att döden vilar i ett vitt schatull.
Inga stora illusioner krossas,
och ingen skjuts för fyra dollars skull.

Världskatastrofen sover lugnt och stilla
emellan lakan på ett snyggt hotell.
Inget rep gör någon broder illa,
och ingen syster slumrar vid ett slutet spjäll.

Inga män blir plötsligt sönderbrända
och ingen dör på gatorna just då.
Visst är det lögn, det kan väl hända.
Jag bara säger: Vi kan låtsas så.

(Ur Dagsedlar 1954)

Högtidlighållande av författarens minne

På initiativ av Enebybergsbibliotekets Vänner kommer varje år, någon gång i början av november (4 november är Dagermans dödsdag), författarens minne att högtidlighållas genom att tända ljus i parken och läsa några av hans texter. Mera precisa besked ges då i förväg genom affischering. I parken kan man också läsa nio Dagermancitat på olika skyltar.

Uppdaterad: 2023-12-18