Kläder och textilier

Användningen, och därmed produktionen, av textila produkter har ökat stort inom EU de senaste årtiondena med medföljande negativa konsekvenser för miljö och hälsa.

Tillverkningen av textilier är en lång process med många steg som ofta resulterar i negativ miljöpåverkan då stora mängder kemikalier och vatten används i produktionen. Detta kan påverka både de som arbetar i tillverkningen och användaren av produkten. Den största miljöpåverkan sker under själva produktionen. 

Genom att textilier istället återanvänds eller återvinns sparas de resurser som annars skulle krävas vid nyproduktion. Visste du till exempel att en T-shirt i genomsnitt används 30 gånger och tvättas 15 gånger. Om den istället används 60 gånger kan klimatpåverkan halveras, förutsatt att fler användningar ersätter ett nyinköp.

Hur kläder produceras
För- och nackdelar med olika textila material

Här finns insamlingsbehållare

Danderyds kommun samarbetar med Human Bridge. Deras behållare finns utplacerade på flera platser i kommunen. Det går bra att lämna både hela och trasiga kläder, handdukar, sängkläder och hushållstextiler. Förutom textilier kan du lämna hela skor, hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer. Det som inte kan återanvändas kan de istället återvinna. 

Human Bridge behållare

I kommunen finns det ett flertal Human Bridge behållare dit du kan lämna dina textilier och kläder. Human Bridge har ett samarbete med kommunen och behållarna finns på platserna som du kan se i kartan. 

Human bridge - klädinsamling i Danderyd

Human Bridge

Återbruk

Bara för att du har tröttnat på dina gamla gardiner betyder inte det att ingen annan vill ha det. Skänk eller sälj brukbara textilier och kläder.

Återvinningscentral

På SÖRABs återvinningscentraler finns det möjligheter att lämna kläder och textilier till både återvinning och återanvändning.

SÖRAB:s återvinningscentraler

Den mobila återvinningscentralen

Små mängder kläder och textilier går att lämna till den mobila återvinningscentralen. Den mobila återvinningscentralen stannar på flertalet platser i kommunen med jämna mellanrum.

Mobila återvinningscentralen

Vi kan hämta dina kläder och textilier

Du vet väl om att vi kan hämta dina gamla kläder och textilier vid din tomt? Här hittar du information om vilka tjänster som kommunen erbjuder.

Du bokar enkelt genom att ringa eller mejla kommunens kundtjänst för avfall. Telefonnummer och e-post hittar du under Kontaktinformation, längst ner på sidan. 

Om du bor i villa eller radhus

Du som bor i villa och radhus i kommunen kan buda hämtning av kläder och textilier.

  • Du betalar per hämtningstillfälle och antal säckar.
  • Säckarna ska märkas tydligt om de ska återvinnas eller återanvändas. Om de ska återvinnas ska säcken märkas med ett tydligt kryss (X) annars går allt till återanvändning. 
  • Om du budar hämtning av ditt grovavfall så kan du kostnadsfritt beställa hämtning av två säckar textilier.  
  • Priserna för tjänsten hittar du i gällande avfallstaxa. 

Hämtning av grovavfall

För BRF eller hyresfastighet

Flerfamiljshus kan buda hämtning av kläder och textilier från behållare. Hämtning av kläder och textilier kan beställas av en styrelse i BRF eller av hyresvärd.

Bor du i lägenhet och vill få textilier hämtat? Kontakta din fastighetsägare eller hyresvärd.

  • Avgiften utgår per hämtad behållare och behållarens hyra (per år). 
  • Om flerbostadshuset abonnerar på hämtning av grovavfall ingår hämtning av textilier med hämtning upp till fyra gåner per år.
  • Priserna för tjänsten hittar du i gällande avfallstaxa.

Hämtning av grovavfall

För näringslivsverksamhet

Kommunen hämtar inte kläder och textilier från verksamheter. Om sådant avfall behöver hämtas får verksamheten anlita valfri entreprenör för borttransport.

Kundtjänst för avfall

avfall@danderyd.se
Telefon: 08-519 333 00

Uppdaterad: 2022-03-17

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.