Kläder och textilier

Användningen, och därmed produktionen, av textila produkter har ökat stort de senaste årtiondena med medföljande negativa konsekvenser för miljö och hälsa.

Här kan du lämna dina kläder och textilier

Bara för att du har tröttnat på dina gamla gardiner betyder det inte att alla andra gjort det. Skänk eller sälj brukbara textilier och kläder.

  • Insamlingsbehållare: Danderyds kommun samarbetar med Human Bridge. Deras behållare finns utplacerade på flera platser i kommunen. Det går bra att lämna både hela och trasiga kläder, handdukar, sängkläder och hushållstextiler. Förutom textilier kan du lämna hela skor, hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer. Det som inte kan återanvändas kan de istället återvinna. 

Human bridge - klädinsamling i Danderyd

Human Bridge
Danderydskartan

  • Vanlig och mobil återvinningscentral: På SÖRABs återvinningscentraler finns det möjligheter att lämna kläder och textilier till både återvinning och återanvändning. Mindre mängder kläder och textilier går att lämna till den mobila återvinningscentralen. Den mobila återvinningscentralen stannar på flertalet platser i kommunen med jämna mellanrum.

Återvinningscentraler

Textilierna och miljön

Tillverkningen av textilier är en lång process med många steg som ofta resulterar i negativ miljöpåverkan då stora mängder kemikalier och vatten används i produktionen. Detta kan påverka både de som arbetar i tillverkningen och användaren av produkten. Den största miljöpåverkan sker under själva produktionen. 

Genom att textilier istället återanvänds eller återvinns sparas de resurser som annars skulle krävas vid nyproduktion. Visste du till exempel att en T-shirt i genomsnitt används 30 gånger och tvättas 15 gånger. Om den istället används 60 gånger kan klimatpåverkan halveras, förutsatt att fler användningar ersätter ett nyinköp.

Hur kläder produceras
För- och nackdelar med olika textila material

Kommunens kundtjänst för avfall

avfall@danderyd.se

Telefon: 08-408 080 70

Uppdaterad: 2023-11-07

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.