Återbruk

Har du kläder, möbler, leksaker eller annat som du inte vill ha? Fundera på om du kan skänka, byta eller sälja dina saker istället för att slänga. På så sätt kommer det någon annan till nytta och du hjälper att minska avfallet och spara på jordens resurser. Du kan även lämna sakerna och textilierna till den mobila återvinningscentralens återbruksbil. Eller varför inte besöka kommunens återbruksdagar som anordnas cirka två gånger per år?

Fotograf Bodil Johansson för VA SYD

Laga och ge prylen ett nytt liv!

Har du en soffa som kanske är lite sliten men fortfarande sittduglig, eller kanske en cykel som behöver nya bromsar? Genom att laga dina prylar så kan ge prylen ett till liv. I Danderyd finns det vissa aktörer som kan reparera och laga. Kontakta dem för att ge dina prylar en andra chans!

Sälja, skänka eller låna

Det finns flertalet platser på nätet där du kan skänka, byta eller sälja dina saker. Använd en sökmotor för att hitta den bästa tjänsten som fungerar för dig! Du kan även lämna sakerna till den mobila återvinningscentralens återbruksbil som besöker olika platser i kommunen efter fastställt schema. Då går prylarna och textilierna vidare till Myrorna, Stadsmissionen och Human Bridge. Human Bridge tar även emot trasiga och slitna textilier. 

Den mobila återvinningscentralen
Insamling av textilier

Via Fritidsbanken kan du även helt gratis få låna sport- och fritidsutrustning. Fritidsbanken drivs av en ideell förening och fungerar som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar.

Fritidsbanken

Kommunens återbruksdagar

Två gånger om året arrangerar kommunen återbruksdagar som vi kallar för BYTik. En BYTik uppmuntrar till återbruk och bygger på principen; ge något du inte behöver och ta hem något som du vill ha (fast du behöver inte ge för att få ta). Syftet är att uppmärksamma vikten av återanvändning och att minska avfallsmängderna. Tyvärr slängs idag många saker i onödan. Hjälp oss att ge prylarna ett längre liv!

Varje BYTik har ett speciellt tema. Genom åren har vi bland annat haft jultema, leksakstema och klädtema. Har du något tips eller önskemål för framtida event? Mejla gärna kommunens avfallsenhet på matavfall@danderyd.se

Nästa återbruksevent planeras till den 30 november 2024 utanför biblioteket i Mörby Centrum. Mer information kommer läggas ut när det närmar sig.

Vill du få information om när kommunens återbruksdagar arrangeras? Anmäl dig i så fall till vårt digitala nyhetsbrev Skräpposten.

Anmäl dig till nyhetsbrevet Skräpposten

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

 

Kontaktinformation

Samhällsutvecklingsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 74, 182 11 Danderyd

Uppdaterad: 2024-07-01