Biltvätt

När du tvättar bilen är det bra för miljön om du gör det i en gör-det-själv-hall och undviker att tvätta bilen på gatan.

Att tvätta sin bil på gatan eller på en asfalterad uppfart är inte bra för miljön. Problemet är att tvätt- och sköljvatten rinner ner i dagvattenbrunnar och därifrån vidare rakt ut i sjöar och vattendrag utan att passera något reningsverk.

Även om du använder miljövänligt schampo och avfettningsmedel så lösgörs tungmetaller, oljerester och lösningsmedel som är negativa för växt- och djurliv.

Tvätta bilen utan att smutsa ner miljön

Tvätta bilen i en gör-det-själv-hall eller i en automatisk biltvätt med avskiljning av oljerester och metaller.

Vill du ändå tvätta bilen hemma, bör du göra det på en gräsmatta eller grusplan eftersom tvättvattnet då filtreras genom marken innan det når vattendragen. Tvättar du dessutom bilen ofta, blir den lättare att göra ren och du behöver inte använda så starka rengöringsmedel.

Tvätta miljörätt - Tvätta i biltvätt

Alla har ett ansvar

Miljöbalken säger att den som använder en kemisk produkt ska vidta de åtgärder som behövs för att skydda människors hälsa och miljö. Det betyder att den som tvättar bilen ska se till att miljön inte tar skada av bilschampo och avfettningsmedel.

Om det är något du undrar över när det gäller biltvätt får du gärna höra av dig till miljö- och stadsbyggnadskontoret.

Miljö- och stadsbyggnadskontoret

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2023-05-03

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.