Fallfrukt

Varje höst ruttnar stora mängder frukt bort i svenska villaträdgårdar. I Danderyds kommun finns istället möjlighet att beställa hämtning av fallfrukten. Den kan då göra nytta och återvinnas till biogas och biogödsel, precis som matavfall.

 

Vi kan hämta din fallfrukt

Du vet väl om att vi kan hämta din fallfrukt i storsäck? Hämtning kan beställas av boende i villa och radhus eller styrelse/hyresvärd för flerfamiljshus. Du kan beställa upp till 8 hämtningar till ett fast pris. Säcken kan du beställa i augusti och börja fylla så snart frukten du inte kan äta upp faller.

Lägre pris för dig som redan sorterar

Du som sorterar ut matavfall i kärl eller kompost, eller har abonnemang på trädgårdsavfallsinsamling, får ett rabatterat pris på hämtningen.

Fallfrukt, hämtning i storsäck (1 kmb) 8 ggr/år. Taxa 2022

(Pris för kunder med abonnemang för matavfall eller trädgårdsavfall)

Avgift: 765 kr

Fallfrukt, hämtning i storsäck (1 kmb) 8 ggr/år

(Pris för kunder utan abonnemang för matavfall eller trädgårdsavfall)

Avgift: 1 458 kr

Fallfrukt, extrahämtning (vid abonnemang) i storsäck (1 kbm)

Avgift: 332 kr

Så bokar du

Du bokar enkelt genom att ringa eller mejla kommunens kundtjänst för avfall. Telefonnummer och e-post hittar du under Kontaktinformation, längst ner på sidan.

Så fungerar tjänsten

  • Du får en storsäck levererad hem till dig att lägga fallfrukt i. Den finns i två storlekar; 0,2 eller 1 kubikmeter. Du behöver inte fylla säcken.
  • När du vill att den ska hämtas bokar du upphämtning genom att kontakta kommunens kundtjänst för avfall. Den hämtas då upp av kranbil som under hösten kör varannan vecka i kommunen.
  • När säcken hämtas kan du få en ny säck. Du kan få totalt 8 hämtningar.
  • Tjänsten är tillgänglig september till december. Observera att du måste beställa din sista hämtning innan säsongens slut.

Bara frukt i säcken

För att biogas och biogödsel ska kunna produceras är det viktigt att säcken inte innehåller felaktigt material som till exempel trädgårdsavfall i form av kvistar, löv, pinnar eller gräs. Lägg endast frukt i säcken du inte kan ta vara på eller orkar äta upp.

Läs mer

Bli av med ditt trädgårdsavfall

Sortera ut ditt matavfall

Då storsäcken hämtas med hjälp av en kranbil är det viktigt att den placeras så att säcken kan lyftas utan att förstöra närliggande träd eller staket. Tänk därför på följande:

  • Avståndet mellan bilens angöringsplats och säcken ska vara minst 2 meter men max 5 meter
  • Fri höjd över säcken ska vara 5 meter
  • Säcken ska placeras minst 2 meter från fasad utan fönster, träd, stolpar, staket eller dylikt
  • Lyft över buskar, träd och staket är okej om övriga avstånd stämmer

Prata med kundtjänst om du är osäker på var du kan placera säcken. Om inte alla kraven kan uppfyllas kan vi inte garantera att tjänsten kan beställas.

Kundtjänst för avfall

avfall@danderyd.se
Telefon: 08-519 333 00

Uppdaterad: 2021-08-20

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.