Fallfrukt

Varje höst ruttnar stora mängder frukt bort i svenska villaträdgårdar. I Danderyds kommun finns istället möjlighet att beställa hämtning av fallfrukten. Den kan då göra nytta och återvinnas till biogas och biogödsel, precis som med matavfallet!

 

Här kan du lämna din fallfrukt

Fallfrukten går bra att lämna till SÖRABs återvinningscentraler. Frukten lämnas vid trädgårdsavfallet. Fallfrukten blandas med övrigt kompostmaterial och blir sedan biogas som används som fordonsbränsle och biogödsel till åkrar.

Återvinningscentraler

Hemmahämtning av din fallfrukt

Du vet väl om att vi kan hämta din fallfrukt i storsäck? Hämtning kan beställas av boende i villa och radhus, av styrelse/hyresvärd för flerfamiljshus och av verksamhetsutövare. Du kan antingen beställa ett abonnemang som omfattar fyra hämtningar hämtningar per säsong (september till december). Det går också att beställa enstaka hämtningar, så kallade budningar.

Vad kostar det?

Avfallstaxa 2024, hämtning av fallfrukt

Abonnemang 4 hämtningar per säsong (en gång per månad)

 • Avgift säck 0,2 kubikmeter: 637 kr
 • Avgift säck 1 kubikmeter: 920 kr

Budning, enstaka hämtning

 • Avgift säck 0,2–1 kubikmeter: 590 kr/säck

Så bokar du

Du bokar enkelt genom att ringa eller mejla kommunens kundtjänst för avfall. Telefonnummer och e-post hittar du under Kontaktinformation, längst ner på sidan.

Så fungerar tjänsten

 • Du får en storsäck levererad hem till dig att lägga fallfrukt i. Den finns i två storlekar; 0,2 eller 1 kubikmeter. Du behöver inte fylla säcken.
 • När du vill att den ska hämtas bokar du upphämtning genom att kontakta kommunens kundtjänst för avfall. Den hämtas då upp av kranbil som under hösten kör varannan vecka i kommunen.
 • Vid abonnemang kan du beställa en ny säck i samband med att du bokar hämtning eller att du återkommer senare om så önskas.
 • Tjänsten är tillgänglig september till december. Observera att du inte kan beställa hämtning när säsongens är slut.

Bara frukt i säcken

För att biogas och biogödsel ska kunna produceras är det viktigt att säcken inte innehåller felaktigt material som till exempel trädgårdsavfall i form av kvistar, löv, pinnar eller gräs. Lägg endast frukt i säcken du inte kan ta vara på eller orkar äta upp.

Läs mer

Bli av med ditt trädgårdsavfall

Sortera ut ditt matavfall

Då storsäcken hämtas med hjälp av en kranbil är det viktigt att den placeras så att säcken kan lyftas utan att förstöra närliggande objekt som till exempel ett  träd eller ett staket. Tänk därför på följande:

 • Avståndet mellan bilens angöringsplats och säcken ska vara minst 2 meter men max 5 meter
 • Fri höjd över säcken ska vara 5 meter
 • Säcken ska placeras minst 2 meter från fasad utan fönster, träd, stolpar, staket eller dylikt
 • Lyft över buskar och staket är okej om övriga avstånd stämmer

Prata med kundtjänst om du är osäker på var du kan placera säcken. Om inte alla kraven kan uppfyllas kan vi inte garantera att tjänsten kan beställas.

Kontaktinformation

Kommunens kundtjänst för avfall

E-postadress: avfall@danderyd.se

Telefon: 08-408 080 70

Öppettider: helgfria vardagar 08–16 samt dag före helgdag 08–14

Uppdaterad: 2023-08-24