El-avfall

Alla produkter som har sladd eller går på batteri räknas som elavfall. Det finns flera platser dit du som kommuninvånare kan åka och lämna elavfall men kommunen har även tjänster för hemmahämtning, till exempel Returkassen som innebär kostnadsfri hämtning av småelektronik.

Här kan du lämna ditt elavfall

Återbruk

Bara för att du har tröttnat på din gamla lampa betyder inte det att ingen annan vill ha det. Skänk eller sälj brukbart elavfall.

Vanlig eller mobil återvinningscentral

Du kan lämna el-avfall till SÖRAB. De närmaste återvinningscentralerna finns i Hagby i Täby kommun och Stockby på Lidingö. Det går även bra att lämna till den mobila återvinningscentralen som besöker kommunen enligt schema.

Återvinningscentraler

Samlaren – skåpet för smått el-avfall

Smått el-avfall som till exempel glödlampor, lågenergilampor, småbatterier och småel (miniräknare, mobiltelefoner och hörlurar) kan du lämna till miljöskåpet Samlaren. Skåpet finns på två platser i kommunen:

  • Mörby Centrum, entrén till kommunens lokaler plan 4
  • Stora Coop Danderyd, Sunnanängsvägen 2A

I kommunen finns det ett antal platser där du kan lämna uttjänta småbatterier. De flesta batteriholkarna hittar du vid en återvinningsstation. 

Återförsäljare av elektroniska produkter

Alla butiker som säljer elektroniska produkter har en skyldighet att ta emot el-avfall till viss del.

För alla butiker gäller en-mot-en-principen. De måste kostnadsfritt ta emot en produkt med motsvarande funktion som den som säljs, oavsett storlek på produkten. Det innebär att när du köper en ny produkt har du möjlighet att lämna en motsvarande gammal produkt till butiken.

Större butiker med en försäljningsyta på mer än 400 kvm (elutrustning) ska även ta emot småelektronik (upp till 25 cm), den så kallad noll mot en-principen. Det innebär alltså att de ska ta emot detta elavfall oavsett om du handlar en ny produkt eller inte.

Hemmahämtning

Returkassen för småelektronik

Du kan beställa hämtning av farligt avfall, inklusive småelektronik, genom tjänsten Returkassen. Tjänsten är helt kostnadsfri och vänder sig både till villaägare och boende i lägenhet.

Returkassen

Budning från i villa och radhus – större volymer

Du som bor i villa och radhus i kommunen kan buda hämtning av elavfall. Du betalar per hämtningstillfälle och per kubikmeter. Minsta volym som faktureras är 1 m3. Avfallet förvaras i väderskyddat emballage och placeras vid tomtgräns i anslutning till tomtingång/-infart eller på anvisad plats. 

För BRF eller hyresfastighet

Flerfamiljshus kan ha abonnemang för hämtning av elavfall i kärl på 660 liter. Det går att välja mellan att få avfallet hämtat 6, 13, 26 eller 52 gånger per år.

Vad kostar det?

Avgifter taxa 2024, avfallstjänster elavfall

Elavfall från enfamiljhus, budning

Avgift: 283 kr per tillfälle + 260 kr per kubikmeter (minsta fakturerade mängd 1 kubikmeter, maxmängd att avlämna 2 kubikmeter). 
 

Elavfall från flerfamiljshus, abonnemang, kärl 660 liter

Hämtning 6 gånger per år: 2 077 kr
Hämtning 13 gånger per år: 4 154 kr
Hämtning 26 gånger per år: 8 992 kr
Hämtning 52 gånger per år: 17 983 kr
Avfall utanför behållare (hämtas endast efter beställning): 531 kr per kubikmeter
Extra hämtning: 531 kr

Returkassen – hämtning av farligt avfall & smålektronik (max 2 st matkassar)

Avgift: 0 kr per hämtning

För näringslivsverksamhet

Kommunen hämtar inte el-avfall från verksamheter. Om sådant avfall behöver hämtas får verksamheten anlita valfri entreprenör för borttransport.

Samlaren - skåp för smått elavfall i Danderyd

Kommunens kundtjänst för avfall

avfall@danderyd.se

Telefon: 08-408 080 70

Uppdaterad: 2024-05-06

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.