Farligt avfall

Målarfärg, spillolja, kemikalier och bekämpningsmedel är exempel på avfall som är farligt för människors hälsa eller för miljön. Därför är det viktigt att avfallet tas omhand rätt. Det finns flera platser där du kan lämna ditt farliga avfall. Du kan även få det hämtat hemmavid.

Här kan du lämna ditt farliga avfall

Vanlig och mobil återvinningscentral

Du kan lämna farligt avfall till SÖRAB. De närmaste återvinningscentralerna finns i Hagby i Täby kommun och Stockby på Lidingö. Det går även bra att lämna elavfall till den mobila återvinningscentralen som besöker kommunen enligt schema.

Återvinningscentraler

Åhlens – för kosmetiskt avfall

Kosmetiska produkter, som nagellack, parfym och smink ska inte slängas i den vanliga soptunnan eller spolas ned i avloppet eftersom de kan innehålla ämnen som inte ska hamna i mark, vattendrag eller fraktas i den vanliga sopbilen. På Åhlens kan kosmetiska produkter av alla märken lämnas in, det spelar ingen roll var produkterna är köpta. Avfallet hämtas sedan upp av kommunen.

Kosmetiskt avfall går även att lämna till återvinningscentral eller genom Returkassen. Är produkterna helt tomma? Då kan de sorteras som vanliga förpackningar på en återvinningsstation.

Polisen – för oavfyrade fyrverkerier och smällare

Oavfyrade fyrverkerier ska du lämna till polisen. Observera att det endast är polisen som har tillstånd att hantera fyrverkerier. Du kan även kontakta återförsäljaren/leverantören för mer information.

Avfyrade kapslar från fyrverkerier hanterar du som restavfall. Lägg den tomma kapseln i den vanliga soppåsen.

Hemmahämtning av farligt avfall

Alla hushåll i kommunen, oavsett om man bor i villa, radhus eller lägenhet, kan få sitt farliga avfall och smått el-avfall hämtat genom tjänsten Returkassen. Tjänsten är helt kostnadsfri.

Returkassen

Vad får jag göra och inte göra?

Som privatperson har du möjlighet att transportera ditt egna farliga avfall enligt nedan. Viktigt att tänka på är att det inte är tillåtet med gemensam transport, till exempel där en fastighetsskötare i ett flerfamiljshus på uppdrag av styrelsen kör hushållens farliga avfall till en återvinningscentral. För verksamheter gäller särskilda regler för borttransport av farligt avfall som uppstått i verksamheten.

Farligt avfall för företagare

Kommunens kundtjänst för avfall

avfall@danderyd.se

Telefon: 08-408 080 70

Uppdaterad: 2023-02-01

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.