Farligt avfall

Målarfärg, spillolja, kemikalier och bekämpningsmedel är exempel på avfall som är farligt för människors hälsa eller för miljön. På följande platser kan du lämna farligt avfall utan extra kostnad.

Här kan du lämna ditt farliga avfall

Som privatperson har du möjlighet att transportera ditt egna farliga avfall enligt nedan. Viktigt att tänka på är att det inte är tillåtet med gemensam transport till exempel där en fastighetsskötare i ett flerfamiljhus på uppdrag av styrelsen kör hushållens farliga avfall till en återvinningscentral. För verksamheter gäller särskilda regler för borttransport av farligt avfall som uppstått i verksamheten.

Farligt avfall för företagare

Återvinningscentral

Du kan lämna farligt avfall till Sörabs. De närmaste återvinningscentralerna finns i Hagby i Täby kommun och Stockby på Lidingö.

SÖRABs återvinningscentraler

Den mobila återvinningscentralen

Du kan även lämna el-avfall till den mobila återvinningscentralen. Den mobila återvinningscentralen stannar på flertalet platser i kommunen med jämna mellanrum.

Mobila återvinningscentralen

Oavfyrade fyrverkerier och smällare

Oavfyrade fyrverkerier ska du lämna till polisen. Observera att det endast är polisen som har tillstånd att hantera fyrverkerier.

Smällare är förbjudna i Sverige. Har du oavfyrade smällare ska du lämna dem till polisen. Du kan även kontakta återförsäljaren/leverantören för mer information.

Polisen

Avfyrade kapslar från fyrverkerier

Avfyrade kapslar från fyrverkerier hanterar du som restavfall. Lägg den tomma kapseln i den vanliga soppåsen.

Vi kan hämta ditt farliga avfall

Du som bor i villa, radhus eller lägenhet kan få ditt farliga avfall och smått elavfall hämtat genom tjänsten Returkassen. Tjänsten är helt kostnadsfri.

Returkassen

Kundtjänst för avfall

avfall@danderyd.se
Telefon: 08-519 333 00

Uppdaterad: 2021-04-28

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.